Zo maak jij je kinderen bewust van hoe belangrijk gezond leven is

Het is tegenwoordig steeds belangrijker om onze kinderen bewust te maken van het belang van een gezonde levensstijl. Met zoveel verleidingen en gemakkelijke keuzes om ongezond te eten en weinig te bewegen, is het extra belangrijk dat we als ouders actief betrokken zijn bij het bevorderen van een gezond leven voor onze kinderen. Dit geldt niet alleen voor voldoende beweging of de juiste voeding, maar ook het slaapritme speelt hierin een belangrijke rol. Net als dat wij volwassenen eerder geneigd zijn ongezond te eten wanneer we wat minder hebben geslapen, ligt dit gevaar bij onze kinderen natuurlijk ook altijd op de loer. Een goed en vooral ook comfortabel kinderbed kopen draagt hier dan ook zeker aan bij. Omdat er daarnaast nog veel meer manieren zijn om je kind bewust te laten worden van het belang van een gezonde leefstijl, hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Maak het leuk en uitdagend

Kinderen leren het beste wanneer ze plezier hebben, dus waarom zouden we een gezond leven niet leuk en uitdagend maken? Stel doelen voor je kinderen om elke dag genoeg groenten en fruit te eten of om minstens 30 minuten per dag buiten te spelen. Beloon ze als ze deze doelen bereiken, bijvoorbeeld met extra speeltijd in het park of een half uurtje televisie kijken. Door gezond leven op een positieve manier te benaderen, zullen kinderen eerder gemotiveerd zijn om goede gewoonten aan te nemen. Het is namelijk een levensstijl, die ze, wanneer ze deze eenmaal tot zich nemen, gemakkelijk tot in lengte van jaren weten vol te houden. Het is dus aan jou als ouder de taak je kind er zich van bewust te maken dat het heel normaal is gezond te eten en ook voldoende te bewegen. Hier zullen ze op latere leeftijd alleen maar voordeel van hebben.

Goed voorbeeld doet volgen

Kinderen kijken naar ons als voorbeeld, dus laten we het goede voorbeeld geven. Zorg ervoor dat je zelf gezonde gewoontes hebt, zoals regelmatig sporten, gezond en gevarieerd eten en voldoende slaap krijgen. Laat zien dat gezond leven niet alleen belangrijk is voor kinderen, maar voor het hele gezin. Je kunt bijvoorbeeld samen als gezin koken en maaltijden bereiden om zo het belang van gezonde voeding over te brengen. Wanneer de kinderen wat ouder zijn, kun je ze bijvoorbeeld een dag in de week laten koken, zodat ze zich er bewust van zijn hoe je relatief eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.

Spreek een vaste bedtijd af

Naast voldoende bewegen en ook gezonde voeding, speelt ook voldoende en kwalitatieve slaap een enorm belangrijke rol bij een gezonde leefstijl. Vooral wanneer ze nog jong zijn, is het belangrijk om van het slapen geen heel ‘ding’ te maken, maar ervoor te zorgen dat ze graag naar boven, naar hun slaapkamer gaan. Dit kun je doen door te kiezen voor een leuk kinderbed huisje, waardoor ze het slapen gaan zien als iets leuks en dus niet als ‘moeten’. Dit scheelt je allereerst als ouders een hele hoop strijd, maar zorgt er ook voor dat je kinderen genoeg slaap krijgen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!