Mentaal onderhoud

Net zoals je je auto en huis onderhoudt, moet je ook jezelf onderhouden. Het liefst zowel op lichamelijk als mentaal en spiritueel vlak. Zo is het belangrijk om regelmatig je bloeddruk en bloedwaarden te laten nakijken en jaarlijkse controles te laten doen, zoals een uitstrijkje en mammogram. En voor de heren onder ons geldt dat natuurlijk net zo goed; een jaarlijks prostaatonderzoek is geen overbodige luxe, om maar wat te noemen.

Maar wat nog weleens over het hoofd wordt gezien, als een soort ondergeschoven kindje, is ons spirituele en mentale onderhoud. En over dit laatste gaan we het in dit artikel hebben. Regelmatig moeten we ons hoofd leegmaken, afstand doen van de dagelijkse dingen, reflecteren op ons leven. Ben je nog gelukkig in je werk en in de liefde? Wat zou je anders willen? Krijgen je passies nog de aandacht en tijd die ze verdienen? Dit zijn allemaal vragen die je geregeld onder de loep moet nemen. Doe je dat niet, dan loop je het risico om over te lopen, te veel hooi op je vork te nemen, jezelf te verliezen en in het ergste geval kan je in een burnout belanden.

Hoe pleeg je mentaal onderhoud?

Het is aan te raden om dit op een manier te doen die bij je past en die je leuk vindt. De kans is dan groot dat je het ook werkelijk doet en dat het succesvol is.

Zo heeft wandelen een zeer positief effect op de mentale gezondheid. Zeker een langeafstandswandeling. Populair is tegenwoordig de Camino de Santiago. 784 km. 5 weken lang. Dag in dag uit, voet voor voet zetten in het schitterende Spaanse landschap en dat gemiddeld 7 uur per dag. Dit is een zeer bijzondere ervaring, waar je niet alleen fysiek maar ook mentaal van opknapt. Het is heerlijk om zo lang alleen door de natuur omgeven te zijn. Om zo lang op een eenvoudige manier te leven en je alleen maar met basale dingen bezig te houden; slapen, eten, lopen, eten, lopen en eten. En repeat. Het enige wat je moet regelen is een onderkomen, wat natuurlijk via booking een eitje is, regelmatig goed Spaans eten en goed voor je voeten en spieren zorgen.

Je komt hierdoor los van de dagelijkse kleine en grote problemen en kijkt op een afstand naar je leven. Hoe meer stappen je zet, hoe meer dingen duidelijker worden. Je leven komt als een film voorbij, zowel overdag als ‘s nachts. Vreugde en verdriet wisselen zich hierin af en onverwerkte zaken worden verwerkt. Dit geldt voor iedere pelgrim. Het is echt waar wat ze zeggen, de Camino geeft wat je nodig hebt.

De lessen van de Camino

Maar in hoeverre heeft de Camino nu verder invloed op je mentale gesteldheid? Het is natuurlijk persoonlijk en zal niet bij iedereen hetzelfde zijn. Ten eerste is het heerlijk om zoveel in de natuur te zijn. De schapen, koeien, de vele paarden en de indrukwekkende aasgieren. De bossen, de rivieren, akkers en de wijnranken in de Rioja. Maar ook de uitwerking van de lange, kale en hete Meseta moet niet onderschat worden. De natuur werkt helend. Maar ook het lange lopen, de vele stappen, soms wel meer dan 40.000 op een dag, hebben een meditatieve werking. Je laat los en het hoofd raakt leeg, erg leeg en er komt vervolgens ruimte, veel ruimte, voor nieuwe, frisse gedachten en ideeën.

Natuurlijk is zo’n lange tocht niet allemaal rozegeur en maneschijn. Er is spierpijn, er zijn blaren, heel veel blaren. Er zijn slaapzalen met 100 andere mensen die snurken en hard praten. Er is accommodatie die vol is en eten dat niet te eten is. Er is regen, hagel, modder en stof. Er is verveling en er zijn tranen. Maar deze tegenslagen kan je aan, maken je sterker, leren je omgaan met tegenslagen en worden ruim gecompenseerd met al het goeds dat de Camino brengt.

Mentaal onderhoud op Bali

Een andere plaats die ook erg populair is voor mentaal onderhoud is Bali. Dit Indonesische eiland is dé plek bij uitstek voor bezinning, reflectie en het opdoen van nieuwe energie. Van de warme zon, de blauwe warme zee, het kalme hindoeïsme, de 50 tinten groen van de natuur, de never ending yoga mogelijkheden tot de inspirerende overal voelbare spiritualiteit. Een paar weken Bali zijn ongekend goed voor een mens, voor ieder mens.

Hoe betaal je dat?

We horen je al denken, er moet toch ook gewerkt worden? Dat kan toch niet allemaal maar zomaar. Dat klopt! Je moet er de tijd voor hebben en je moet het kunnen financiëren. Maar daar zijn wel oplossingen voor te vinden. Het helpt als je freelance of remote werkt, dit geeft je de benodigde vrijheid en financiële middelen om lang mentaal onderhoud te plegen.

Wat kan jij doen?

Uiteraard is het niet voor iedereen weggelegd om zo lang er tussenuit te gaan. Maar dat hoeft ook niet. Mentaal onderhoud kan altijd en overal. Je hoeft geen 784 kilometer te lopen, je kunt ook een uurtje per dag lopen. Ook dat heeft al een goede uitwerking op je mentale gezondheid. Je kunt je muziek luisteren en mediteren of jezelf lekker uitleven tijdens een spelletje padel. Ook kan je een compleet nieuwe hobby oppakken, dit is stimulerend voor je geest en biedt afleiding. Zo zou een nieuw bordspel kunnen leren, een uitdagend spelletje spelen bij een online casino of een muziekinstrument leren bespelen. Dit stimuleert je geest en biedt tevens ontspanning. Zeer goed voor je mentale gesteldheid.

De mogelijkheden om mentaal gezond te blijven, liggen echt dichterbij dan je denkt. Maak wat tijd vrij voor jezelf en kies een activiteit die bij je past en die je leuk vindt. Gewoon doen! Of zoals tijdens de Camino wordt zeggen: ULTREIA!

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!