De beste manieren om te ontstressen

In het leven kom je voor vele uitdagingen te staan. Enerzijds werkgerelateerd of toch in de privésfeer. Soms maak je dingen mee die stress veroorzaken. Een vervelend gevoel waar je soms maar moeilijk vanaf komt. In dit artikel geven we je tips hoe je met die stress het beste om kan gaan. 

Praten

Heb je een probleem dat stress veroorzaakt en kom je er zelf echt niet uit? Dan is het misschien tijd om iemand te betrekken bij je probleem. Het kan soms al ontzettend verlichtend werken om je zorgen te delen. Dit kan met een familielid, een goede vriend of bijvoorbeeld een psycholoog zijn. Erover praten betekent dat meer mensen weten van het probleem en dat zij ook na kunnen denken over een oplossing. Het kan jou op andere gedachten brengen en de stress wat verminderen. Heeft de stress effect op je fysieke gezondheid? Dan is het wellicht tijd om aan de bel te trekken bij de huisarts of een psycholoog. 

Afleiding

Is er een bepaalde situatie wat stress veroorzaakt en maar blijft malen in je hoofd? Dan is afleiding soms de beste remedie. Ga samen met iemand een stukje wandelen, lees een boek of begin een nieuwe hobby! Een tijdverdrijf wat kan zorgen voor een echt zenmomentje is bijvoorbeeld het maken van waxzegels. Je smelt hierbij wax in een speciale waxlepel en giet het op een envelop of een cadeautje. Vervolgens zet je een waxstempel op de hete wax en wacht je een paar seconden totdat het afgekoeld is. Wanneer je de stempel optilt ontstaat een prachtige afdruk en heb je een mooie zegel gemaakt. Het geeft een heel bevredigend gevoel om de vloeibare wax te zien smelten en het zorgt ervoor dat je echt even je gedachten kan verzetten. Wil je ook zelf aan de slag met het maken van waxzegels? Bekijk dan de wax stempel set van JessyAtSea en ervaar dat zenmoment zelf!

Bewegen

Het is hiervoor al even genoemd, maar bewegen kan er echt voor zorgen dat je je brein even reset. Door te bewegen leg je meer de focus op je fysieke gezondheid dan je mentale gezondheid. Je kunt natuurlijk helemaal zelf kiezen wat voor beweging het beste bij je past. Dit kan een kleine wandeling zijn, een rondje fietsen of een echte workout in de sportschool. Het maakt niet uit wat voor beweging je doet, als het maar regelmatig is. 

Slapen

Het is ontzettend belangrijk om een goede nachtrust te hebben als je in een stressvolle periode zit. Dat is niet altijd even makkelijk als je hoofd overuren maakt en je maar blijft malen terwijl je al rustig in bed ligt. Probeer daarom één of twee uur voordat je naar bed gaat om je telefoon alvast weg te leggen zodat je geen blauw licht meer ziet. Drink geen koffie of energiedrank na zes uur ‘s avonds en eet geen zware maaltijden meer twee uur voordat je naar bed gaat. Wat moet je dan wel doen? Lees voordat je gaat slapen een stukje in een boek. Van lezen wordt je hoofd moe en lukt het beter om in slaap te vallen. Zorg dan wel voor een boek dat niet al te spannend is. 

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!