Twee belangrijke punten waar je op moet letten bij gebruik van dagcrème

Vaak lijkt het alsof producten goed hebben gewerkt, maar in werkelijkheid kan dit effect te wijten zijn aan een soort ontstekingsreactie van de huid. Volgens veel dermatologen bevatten tal van huidverzorgingsproducten irriterende ingrediënten die aanvankelijk de huid kunnen beschadigen. Dit kan leiden tot een kortstondige verhoogde vochtretentie, doorbloeding en talgproductie, wat resulteert in een voorbijgaande ‘stralende en blozende’ teint. Echter, op de lange termijn kan dit snel veranderen. Een beschadigde huid kan namelijk vocht sneller verliezen, wat de natuurlijke herstelprocessen verstoort. Dit heeft vaak een droge en matte huid als gevolg, met mogelijke irritatie en puistjes.

Dit is waarom je een irriterende huid kan krijgen

Veel huidcrèmes bevatten ingrediënten die de huid kunnen irriteren. Huidverzorgingsproducten zoals Dermalogica onderscheiden zich door hun afwezigheid van potentieel irriterende stoffen. Dit biedt aanzienlijke voordelen bij het verminderen van huidirritatie. Het is cruciaal om te begrijpen waarom bepaalde huidcrèmes tot irritatie kunnen leiden. Parfums kunnen bij mensen met een gevoelige huid allergische reacties en roodheid veroorzaken. Het vermijden van deze potentieel irriterende ingrediënten is een verstandige aanpak om de beschermende huidbarrière te behouden en een gezonde huid te bevorderen, vooral voor mensen met een gevoelige huid.

Wat een lage pH-waarde kan doen voor je huid

Een ander aandachtspunt voor dagcrèmes is de pH-waarde. Een merk dat hier bekend om staat is Alpha-H. Producten die bewust zijn ontworpen met een lage pH-waarde kunnen een interessante impact hebben op de huid. De pH-waarde verwijst naar de zuurgraad van een product en kan variëren van zuur (lage pH) tot basisch (hoge pH). Huidcrèmes met een lage pH-waarde kunnen de huidcellen uit hun comfortzone halen en een intensieve stimulatie bieden.

De natuurlijke pH-waarde van een gezonde huid varieert meestal tussen 4,5 en 5,5, wat betekent dat de huid enigszins zuur is. Dit milde zuur milieu helpt de huidbarrière in stand te houden, waardoor vocht wordt vastgehouden en schadelijke micro-organismen worden afgeschrikt. Huidcrèmes met een lage pH-waarde bootsen deze natuurlijke omgeving na, en wanneer ze op de huid worden aangebracht, kunnen ze een aantal positieve effecten hebben.

Door de huidcellen uit hun comfortzone te halen en bloot te stellen aan een licht zuur milieu, wordt de natuurlijke afschilfering van dode huidcellen gestimuleerd. Dit proces staat bekend als exfoliatie en helpt de huid te vernieuwen en een gezonde, frisse uitstraling te behouden. Daarnaast kan een lage pH-waarde helpen om de groei van schadelijke bacteriën te remmen, wat kan bijdragen aan het voorkomen van puistjes en andere onzuiverheden.

Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle huidtypen geschikt zijn voor producten met een lage pH-waarde. Mensen met een zeer gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem kunnen mogelijk negatief reageren op dergelijke producten. Daarom is het altijd raadzaam om eerst een patch-test uit te voeren en bij twijfel een dermatoloog te raadplegen voordat je producten met een lage pH-waarde in je huidverzorgingsroutine opneemt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!