Aanpassen aan de Nacht: Tips voor het Kiezen van het Juiste CPAP Masker voor Comfort en Effectiviteit

Voor zij die aan slaapapneu lijden zijn er verschillende behandelingen of methodes die je met deze slaapstoornis kunnen helpen. Zo is het dragen van een CPAP Masker tijdens het slapen een doeltreffende behandeling die je kan helpen om de symptomen zoals snurken te verminderen.

Lijd je aan slaapapneu maar weet je niet goed welk masker het beste past bij jou? Geen probleem. In dit artikel overlopen we de verschillende CPAP Masker en geven we je enkele tips mee bij het kiezen van een goed CPAP Masker!

Waarom een CPAP Masker Dragen bij het Slapen?

Omdat mensen die lijden aan slaapapneu, tijdens hun slaap vaak wakker worden vanwege het onderbreken van hun adem, is het dragen van een CPAP masker dan ook een goed idee. Ook al merkt de slapend het soms zelf niet, toch zijn er vaak verschillende momenten waardoor de slaap kort onderbroken wordt.

 

Dit heeft dan ook een negatief effect op zowel de fysieke als mentale gezondheid van de persoon in kwestie. Je zult je overdag vaak vermoeider voelen dan normaal en minder energie hebben om bepaalde taken uit te voeren.

Maar ook mentaal zijn er verschillende kwalen die kunnen opduiken. Zo zijn mensen met een slechte slaap vaak prikkelbaarder. Ook zijn mensen met een slechte slaapkwaliteit gevoeliger aan depressies.

En als dat nog niet genoeg is hebben mensen met slaapapneu ook vaker last van hevig gesnurk. Dit heeft dan weer een invloed op eventuele partners of andere gezinsleden waardoor er maar al te vaak relationele spanningen kunnen ontstaan.

Voor zij die aan slaapapneu lijden is het dus zeker aan te raden om een CPAP Masker behandeling te ondergaan.

Verschillende Soorten CPAP Masker

Er zijn verschillende soorten CPAP Maskers beschikbaar. De reden hiervoor is omdat iedereen wel op een andere manier ademt, of voorkeur heeft voor een bepaald masker. Ten slotte is wat voor de ene comfortabel is, dit voor een ander ook.

Hieronder geven we een kort overzicht van de verschillende soorten CPAP Maskers. Al deze maskers kun je trouwens terugvinden bij Somnishop, uw specialist in CPAP Maskers.

 • Neusmasker
  Dit masker is uitermate geschikt voor mensen die via de neus ademen. Bovendien is het ontwerp bijzonder compact.
 • Neuskussenmasker
  Door dit masker direct tegen de neusgaten te plaatsen zorg je ervoor dat je een constante luchtstroom krijgt. Dit is ideaal voor mensen die last hebben van claustrofobie.
 • Full Face Masker
  Adem je steeds door je mond in plaats van je neus? Of misschien heb je last van een verstopte neus? Dan is dit masker ideaal voor je! Ook zorgt dit masker ervoor dat mensen met een baard zich niet hoeven te scheren.

Tips voor het Kiezen van CPAP Masker dat bij Jou Past!

Omdat het belangrijk is dat je een goede nachtrust krijgt, is het dan ook belangrijk dat je CPAP Masker perfect bij je past. We geven nog enkele tips mee waarop je kunt letten tijdens het kopen van een CPAP Masker.

 • Pasvorm
  Aangezien je gedurende de hele tijd dat je slaapt een masker op hebt, is het belangrijk dat deze goed en comfortabel zit. Soms heb je de mogelijkheid om een masker uit te proberen in een slaapkliniek. Zo niet, zorg er dan voor dat je goed kijkt naar de maat of koop een kennismakingspakket dat verschillende maskers bevat.
 • Maskertype
  Kies een type masker dat voor jou comfortabel in gebruik is. Adem je via je neus? Dan kan een neusmasker of neuskussenmasker vaak al voldoende zijn. Adem je door je mond? Dan is een Full Face Masker of neusmondmasker misschien meer geschikt.
 • Luchtstroom
  Kies voor een masker dat de luchtdruk en luchtstroom van je CPAP machine aankan. Zo zorg je ervoor dat je ook comfortabel kunt ademen tijdens je slaap.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!