Zo kom jij helemaal tot rust in jouw eigen tuin

Mensen hebben zo nu en dan de behoefte om helemaal tot rust komen. Even weg uit de dagelijkse sleur, even niet meer denken aan de werkzaamheden en niet denken aan de verplichtingen. Een tuin is hiervoor de perfecte locatie: luisterend naar de vogeltjes met het zonnetje op jouw gezicht doet je volledig ontspannen. Maar, hoe creëer je zo’n tuin? Onder andere met een moderne overkapping. Hieronder lees je meer.

  1. Een moderne overkapping

Een tuin waar je kunt ontspannen begint bij een plek waar je lekker kunt relaxen. Wanneer je het hele jaar door wil genieten van jouw tuin, is een overkapping eigenlijk een must. En wist je dat je heel eenvoudig zelf een overkapping kunt bouwen? Met de juiste materialen kom je een heel eind. Je kunt ervoor kiezen om een moderne overkapping te bouwen van hout, maar vaak wordt dit geassocieerd met landelijk. Om er toch een modern randje aan te geven kun je hout combineren met staal of aluminium.

Je kunt er ook voor kiezen om een hele overkapping te maken van aluminium: moderner dan dit wordt het niet. Als je zelf een aluminium overkapping wil maken vergt dat wel iets meer werk, want vaak moet je de aluminium platen aan elkaar lassen. Het scheelt wel dat deze aluminium platen licht van gewicht zijn. Ook is aluminium een erg stevig materiaal en je weet zeker dat het jarenlang mee zal gaan.

Daarnaast bestaan er ook moderne overkappingen van glas. Zo kun je uitkijken over de hele tuin en het vergt niet veel onderhoud. Wel zal dit in de zomer erg warm worden. Je kunt dit oplossen door de zijkanten niet van glas te voorzien: zo kan het lekker doortochten en kun jij genieten van een fris briesje. Je kunt er ook voor kiezen om aluminium en glas met elkaar te combineren.

  1. Een comfortabele zithoek

Onder de overkapping hoort natuurlijk een moderne tuinset waar jij tot rust kan komen. Ook kun je een heerlijke hangstoel of een fleurige hangmat in je tuin neerzetten. Pak een goed boek erbij en je zult gegarandeerd even wegdommelen. Zeg maar hallo tegen een ontspannen geest! Daarnaast is het prettig als je een plek onder de overkapping hebt waar je met vrienden kunt doorbrengen. Je kunt voor deze plek kiezen voor een tuin loungeset met lekkere dikke kussens. Wanneer je eenmaal zit, wil je de overkapping nooit meer verlaten.

  1. Planten

Wist je dat planten een positieve werking hebben op jouw geestelijke gesteldheid? Er bestaan zelfs planten die jouw stress naar een lager niveau brengen. En als je aan ontspanning toe bent, zijn deze planten een toevoeging aan jouw tuin. Zo zorgt lavendel, aloë vera en jasmijn voor ontspanning. Ook zorgt de geur van rozemarijn voor een beter humeur, je wordt er opgewekt van en het belangrijkste: deze geur zorgt voor rust. Bovendien kun je met planten ervoor zorgen dat het geluid wordt gedempt en je kunt met planten een doorkijk in jouw tuin oplossen. Verrijk jouw tuin dus met voldoende planten en je wordt weer de rust zelve.

  1. Ga tuinieren

Je komt pas tot rust wanneer je in een nette tuin leeft. Zo moet je onkruid wieden, kun je de losse bladeren opruimen, het gras maaien, de struiken snoeien en extra voeding geven aan de planten. Er moet dus wel wat werk verricht worden voordat je er kunt gaan relaxen. En dat is helemaal niet erg, want het is zelfs bewezen dat tuinieren goed is voor de mens. Het werkt namelijk ontspannend, vermindert de kans op hart- en vaatziekten en je verbetert je conditie. Pak dus het tuingereedschap erbij en ga aan de slag!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!