15 Tips om in slaap te vallen

Wanneer u overdag over meer energie beschikt, dan krijgt u meer gedaan en werkt u waarschijnlijk efficiënter. Maar als u ’s nachts niet kunt slapen, dan heeft u die energie niet.

Er zijn zoveel redenen waarom u moeite kan hebben om in slaap te vallen of te blijven.

Beneden enkele tips voor een goede nachtrust.

1) Zorg ervoor dat u elke nacht het aantal uren slaapt dat u nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Het aantal adequate uren slaap verschilt van persoon tot persoon, maar gemiddeld heeft men tussen de zeven en acht uur slaap per nacht nodig. Als u niet genoeg slaapt, dan krijgt u waarschijnlijk vroeg of laat te kampen met concentratiestoornissen en gezondheidsproblemen. Te weinig slaap kan leiden tot gewichtstoename, diabetes, een gecompromitteerd immuunsysteem en zelfs tot depressie.

2) Maak ‘s morgens uw bed op. Een opgeruimd bed is veel aantrekkelijker om ‘s avonds in te kruipen dan in een berg van lakens en dekbedden.

3) Zorg dat je slaapkamer een rustgevende atmosfeer uitstraalt. Ligt je kamer vol met werk, papieren, ongelezen boeken en vuile was, dan wordt u constant herinnert aan alles wat u nog moet doen. Ruim dagelijks de rommel op en maak van uw kamer een oord van ontspanning waar u aan het eind van de dag telkens weer met veel plezier “onthaast”.

4) Bedenk een ontspannend avondritueel. Schakel één uur voordat u onder de lakens duikt uw tablet uit, zet de televisie af en beantwoord uw telefoon niet meer. Kies eerder voor ontspannende activiteiten zoals het lezen van een roman, het drinken van een cafeïnevrije thee of het lezen van een tijdschrift of een gezellige roman.

5) Reserveer uw bed enkel voor het slapen. Hierdoor zal uw geest uw bed associëren met ontspanning en rust. Wilt u TV kijken, uw tablet erop naslaan, telefoneren of wat eten? Doe dat dan ergens anders!

6) Vermijd sporten laat op de avond. Lichaamsbeweging kan een goed slaapmiddel zijn, maar als u te laat op de avond intensief traint, dan kan u hierdoor ’s nachts wakker blijven liggen. Een kleine wandeling na het avondeten, is dan wel weer een goed idee om uw lichaam en geest wat te laten ontspannen.

7) Vermijd cafeïne in de late namiddag en avond. Dat geldt voor zowel cafeïne houdende koffie, thee, frisdranken, suikerrijke snacks, en chocolade. Deze kunnen er allemaal voor zorgen dat u ’s avonds helemaal opgewonden naar bed gaat en dat ook blijft gedurende een groot gedeelte van de nacht.

8) Ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke ochtend op hetzelfde tijdstip op. Ongeacht hoeveel u de nacht voordien hebt geslapen. Hoe beter u een dagelijkse routine kunt aanhouden, hoe beter uw lichaam bedtijd en wektijd zal herkennen en er op de correct manier op zoal reageren. Het heeft geen nut om de verloren slaap van de week in te halen door het hele weekend uit te slapen.

9) Houd je slaapkamer ’s nachts koel. Voor de meeste onder ons is een temperatuur van 18° tot 19° voldoende.

10) Vermijdt alcohol en pittig eten laat op de avond. Misschien helpt een slaapmutsje wel om u beter in slaap te laten vallen. Maar uw slaap zal waarschijnlijk gefragmenteerd zijn, waardoor u naar een paar uur slapen alweer klaarwakker ligt. Gekruid voedsel kan brandend maagzuur of maagklachten veroorzaken. Vermijd dus pikante snacks of maaltijden enkele uurtjes voor het slapen gaan.

11)  Beperk uw dutjes. Na een lange dag is een dutje soms verleidend. Dutjes zijn niet slecht als ze met mate worden genomen, maar als je erop vertrouwt om de dag door te komen, is dat ongezond voor u en uw slaapschema. Probeer uw dutjes te beperken en u zult ‘s avonds misschien gemakkelijker in slaap vallen.

12) Neem elke avond enkele minuten de tijd om een to-do list op te stellen. Zo bereidt u zich voor op de volgende dag. Dan weet u dat u alles op papier hebt staan en kunt u met een gerust hart van uw avond genieten.

13) Neem een schrijfblok en pen mee naar bed. Wordt u ’s nachts wakker en piekert u over dingen die u nog niet hebt gedaan en die nog moeten gedaan worden, schrijf ze dan op. Zo hoeft u zich geen zorgen meer te maken dat u deze ’s ochtends weer vergeet.

14) Als u na 20 minuten nog niet in slaap bent gevallen, kom dan uit bed en zoek een ontspannende plek om te lezen. Gebruik geen technologie, kijk geen tv, doe niets waarvoor u uw hersenen moet gebruiken en kijk niet op de klok. Al deze dingen zullen u stimuleren en uw angst doen toenemen. Zodra u zich slaperig voelt, keert u terug naar bed.

15) Kies voor het juiste matras. Is uw matras te hard of te zacht, dan kan dit rug- en nekklachten met zich meebrengen.

Welk matras het best bij u past, hangt af van uw lichaamsbouw en slaaphouding. Van traagschuim matras tot pocketvering matras, … Voor het kiezen van het perfecte matras ben je bij Hypnia aan het juiste adres.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!