Zo belangrijk is gezonde voeding

Gelukkig worden we er ons met elkaar steeds meer van bewust dat gezonde voeding veel meer is dan alleen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente en fruit. Gezonde voeding gaat veel verder dan dat. Niet voor niets zijn er daarom ook allerlei campagnes die mensen aanmoedigen om gezonder te gaan eten en minimaal één dag per week het vlees te laten staan. Toch zien we, dat er ondanks de vele reclames en allerlei andere manieren van uitingen nog ontzettend veel kennis mist. Veel mensen zijn namelijk nog altijd in de waan dat bijvoorbeeld kant-en-klaar pakjes net zo gezond zijn, als dat het vers wordt gemaakt. We kunnen je vertellen, dat is absoluut niet het geval. Alleen al wanneer we gaan kijken naar het zoutgehalte en allerlei andere toevoegingen. Om je een idee te geven hoe belangrijk gezonde voeding is, hebben we een aantal redenen voor je op een rijtje gezet.

Gezonde voeding draagt bij aan je energieniveau

Hoe gezonder je eet, des te fitter jij je voelt. Logisch, want allerlei toevoegingen in ons eten zijn natuurlijk niet heel erg bevorderlijk. Je kunt het vergelijken met het effect van suiker. Wanneer je veel suiker neemt, voel je je kortstondig energiek, logisch want je insulinepeil schiet in de lucht. Toch is dit effect maar van korte duur, want wil je hetzelfde effect blijven voelen, dan dien je een niet ‘shot’ suiker tot je te nemen. Je zult dan al snel merken, naarmate je geen suiker meer neemt, je je slap en misselijk gaat voelen. Echter, zal je al snel merken, dat dit effect na enkele dagen zonder suiker volledig is omgedraaid. Kortom, teveel suiker is dus absoluut niet bevorderlijk voor ons energieniveau. Omdat veel mensen het schijnbaar toch lastig vinden om zelf een gezonde maaltijd te bedenken, kiezen ze steeds vaker voor het gemak van een maaltijdbox.

Je voelt je mentaal fitter

Wanneer jij lichamelijk niet fit bent, zal dit doorwerken in je hoofd. Als voorbeeld nemen we iemand met overgewicht. Deze persoon zal zich waarschijnlijk als gevolg van z´n overgewicht onzeker voelen, waardoor diegene bepaalde situatie bewust uit de weggaat. Door gezonder te gaan eten en ook te gaan bewegen, zal je zien dat de kilo´s eraf vliegen. Dit heeft vaak als gevolg dat het zelfvertrouwen een boost krijgt, waardoor ze zowel letterlijk als figuurlijk een stuk fijner in hun vel zitten. Uiteraard geldt dit niet alleen voor mensen met overgewicht, maar ook voor bijvoorbeeld mensen die veel vlees eten. Je zult namelijk merken, dat het minder eten van vlees bijdraagt aan zowel het milieu, als ook aan je eigen gezondheid. Niet voor niets is naast de normale maaltijdbox ook de vegan box ontzettend populair.

Ook tijdens de feestdagen

Tijdens de feestdagen zijn we al snel geneigd om alle teugels te laten vieren. Ontzettend zonde, want wat je vaak ziet, is dat er zo een dag of zelfs twee dagen extra bij worden aangetrokken omdat iemand dan toch al ongezond bezig is. Uiteraard mag je gerust iets extra´s eten tijdens deze periode, maar doe het wel verantwoord. Zo kun je je bijvoorbeeld helemaal laten gaan tijdens het ontbijt, maar probeer de lunch en het diner dan wat in te houden. Ontbreekt het jou tijdens de feestdagen aan inspiratie? Dan is de paasbox een absolute uitkomst. Hiermee kun je namelijk de lekkerste gerechten op tafel zetten, die niet alleen super lekker zijn, maar ook nog eens verantwoord.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!