Welke vitamines heb je dagelijks nodig?

We willen allemaal steeds gezonder gaan leven. Er zijn verschillende factoren die hieraan bijdragen. Het begint vaak met goede voornemens, gemotiveerd worden door vrienden, social media, een eerste bezoekje aan de sportschool of gezonder eten. Het doel is het creëren van een gezonde levensstijl. Op welke manier kan je dit doel bereiken en in welke mate spelen vitamines hierbij een rol? En hebben we eigenlijk vitaminesupplementen nodig om de dagelijkse hoeveelheid vitamines binnen te krijgen?

Welke essentiële vitamines hebben we nodig?

Ongeacht leefstijl heeft iedereen dagelijks een aantal essentiële vitamines nodig. We krijgen ze voornamelijk binnen via voeding. Het zijn stoffen die in kleine hoeveelheden noodzakelijk zijn voor je gezondheid en ontwikkeling. Elke vitamine heeft zijn eigen functie en samen zorgen ze ervoor dat de meeste processen in het lichaam op de juiste manier verlopen. Krijg je te weinig vitamines binnen dan kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Om gezond te blijven hebben we allemaal de volgende vitamines nodig: A, B, C, D, E en K.

Gezonder met vitaminesupplementen?

Soms krijgen we niet alle dagelijks essentiële vitamines binnen. Dit kan komen door te weinig inname van voeding, de onjuiste voeding of bijvoorbeeld door medicatiegebruik. Echter kan ons lichaam de vitamines zelf niet aanmaken. Daarom zijn er voedingssupplementen op de markt gebracht. Deze supplementen vind je overal. Het verschilt per persoon welke vitamines er nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan mensen die vegetarisch zijn, eenzijdig eten of een streng dieet volgen. Mensen met bepaalde vitaminetekorten kunnen vitaminepillen en multivitaminen slikken. Let wel op dat je niet meer dan 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) neemt. Wees voorzichtig met het langdurig slikken van extra vitamines en mineralen.

Sporten voor een gezonde levensstijl

Het hebben van een gezonde levensstijl is belangrijk. Sporten en regelmatig bewegen zijn hier een onderdeel van. Sporten zorgt voor sterke en gezonde botten, het houdt je huid elastisch en gezond, het verbetert je geheugen, verbetert je slaap en het versterkt je immuunsysteem. Daarnaast is een combinatie van voeding en sporten erg belangrijk.

Sportscholen kiezen er vaak voor om promotieartikelen in te zetten om zo nieuwe leden te werven. Denk bijvoorbeeld aan bidons, shakebakers of mokken bedrukken. Ook voor andere promotieartikelen wordt vaak gekozen. Denk bijvoorbeeld aan tassen bedrukken. Tassen hebben een groot drukoppervlak waardoor de naamsbekendheid van de sportschool snel wordt verhoogd.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!