De ene witte wijn is de andere niet

pexels-photo-1123260

Ik lust graag witte wijn. Je hoort het mensen, misschien zelfs jezelf, vast en zeker wel eens zeggen. Het is ook helemaal geen rare uitspraak, want de meeste mensen hebben zeker een voorkeur voor een witte wijn of een rode wijn. Het is echter niet zo dat iemand die graag witte wijn lust, alle witte wijnen ook even lekker vindt. Geen drank is zo complex als wijn. Een fijne bijkomstigheid, want juist daardoor is er zo ontzettend veel keuze. Zelfs als je eerste ervaring met witte wijn niet zo’n hele goede was, wil dat dus niet zeggen dat je niet van witte wijn houdt. De variatie is zo enorm dat er voor iedereen wel een witte wijn te vinden is die goed smaakt.

Droog of zoet, daar begint het mee

Als het gaat om witte wijn, dat weet iedereen dat er eigenlijk altijd één keuze is die je moet maken: droog of zoet. Bij een zoete witte wijn zijn er meer suikers in de wijn aanwezig, terwijl dat bij een droge juist minimaal is. Toch is het lastig om witte wijnen alleen op deze manier te rangschikken. Bij lang niet alle wijnen is de kwalificatie makkelijk te maken, soms zit het er simpelweg een beetje tussenin. Je zal van jezelf echter wel weten wat je fijner vindt: een wijn die iets zoets heeft, of eentje die juist zo fris en droog mogelijk is. Daarnaast kan een droge witte wijn ook houtrijping hebben, waar je dan wel van moet houden.

Hoe een witte wijn smaakt, hangt af van meerdere factoren, zoals: de druif die is gebruikt, en het klimaat waar de wijn is gemaakt. Een Italiaanse witte wijn kan zowel zoet als droog zijn. Het land is zo uitgestrekt, dat het te maken heeft met verschillende weersomstandigheden. Heeft de druif veel zon gehad? Dan zal de wijn die van deze druif wordt gemaakt heel anders smaken dan wijn van een druif die in een minder zonnig gebied is verbouwd. 

Dezelfde druif, een andere streek

Een Sauvignon wijn kan op verschillende plekken verbouwd worden en dit betekent dat, hoewel veel wijnen de naam Sauvignon Blanc hebben, ze zeker niet hetzelfde smaken. De basis is natuurlijk gelijk, en je zal merken dat iedere Sauvignon Blanc zeker gelijkenissen vertoont met elkaar. Maar er zijn onderling ook heel wat verschillen op te merken. Niet zo vreemd: een Sauvignon Blanc druif die in Frankrijk groeit, krijgt met andere omstandigheden te maken dan dezelfde druif die in Nieuw-Zeeland is aangeplant. Overeenkomsten zijn er zeker, maar het zijn juist de verschillen die het ontdekken van verschillende wijnen zo interessant maken. Let op: onthoud ook dat een Sauvignon Blanc niet hetzelfde is als een Cabernet Sauvignon; hierbij gaat het namelijk om een wijn van een blauw druivenras.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!