Tips en een aanmoediging om vegetarisch te koken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overweeg jij om vegetarisch te gaan koken maar denk je dat je dan iets op je bord gaat missen? Vegetarische maaltijden kunnen ook heel afwisselend zijn en je hoeft uiteraard niet meteen iedere dag zonder vlees te eten. Hieronder staan wat tips en aanmoedigingen om te beginnen met het aanpassen van je eetpatroon.

1. Kies een dag of meerdere dagen om vegetarisch te koken.
Een dag of twee dagen in de week vegetarisch koken is ook al een ggoede stap. Het is een kwestie van jouw tempo bepalen. Voor de een is een vaste dag een prettig idee, terwijl een ander juist gewoon een willekeurige dag wil kiezen. Zorg wel dat je een lekker recept kiest, zodat je niet gaat opzien tegen je vleesloze maaltijd.

2. Ga op zoek naar vegetarische recepten
De traditie in ons land is dat de warme maaltijd vooral bestaat uit aardappelen, groenten en vlees. Het is meestal geen goed idee om vlees weg te laten in een Hollandse maaltijd. Kijk bijvoorbeeld eens naar recepten uit landen waar vlees niet altijd een onderdeel uitmaakt van het diner: India, Thailand en Vietnam. Met kruiden en groente kan je een lekkere maaltijd op tafel zetten. Ook ‘gewone’ gerechten uit Indonesië lenen zich hiervoor.

3. Kies voor vleesvervangers.
Ben je niet zo avontuurlijk waar het de warme maaltijd betreft dan kan je in ons land ook kiezen uit een flink assortiment aan vleesvervangers. In plaats van een gehaktbal, slavink of karbonade kan je ook een groenteburger of een vegetarische schnitzel proberen. Ook hierbij geldt dat je wel bewust moet kiezen voor een vleesvervanger die jij lekker vindt. Dat helpt je om sneller te laten wennen aan je vegetarische hap.

4. Vergeet de lunch ook niet
Hoe zit het overigens met jouw lunch? Soms wordt nog wel eens vergeten dat vleeswaren op het brood ook niet in een vegetarische leefwijze passen. Ook hier is de keuze van vervangend broodbeleg erg groot. Dat kan van iets zoets tot pittige kaas. Ook zijn er lekkere groentespreads in vele varianten. Wat dacht je overigens van een heerlijke zelfgemaakte hummus op de boterham?

5. Maak er een uitdaging van.
Wellicht heb je vrienden of kennissen die ook wel eens kennis willen maken met vegetarische maaltijden. Dat kan het een goede stimulans zijn om elkaar uit te dagen om een bijzondere en smakelijke vegetarische gerechten te maken. Het bevordert het sociale contact en zorgt ervoor dat de hele groep lekkere vegetarische maaltijden leert kennen. Zo stimuleer je ook anderen om voor een gezonde voeding te kiezen.

6. Probeer consequent te blijven
Soms mislukt de overstap naar een (meer) vegetarische leefwijze doordat er vanwege diverse redenen een pauze wordt ingelast en het vegetarisch eten weer wordt vergeten. Het is echter veel eenvoudiger om eraan te wennen als je het consequent doorzet. Het is immers altijd wel mogelijk om minimaal een dag in de week geen vlees te nuttigen. Als je daar eenmaal aan gewend bent, is het veel eenvoudiger om ook meerdere dagen zonder vlees te kunnen, zonder dat je het zelfs maar merkt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!