Dit zijn de hipste steden voor een winterse stedentrip

De meeste Nederlanders gaan eens, misschien twee keer per jaar op vakantie om even bij te tanken. Het is natuurlijk heerlijk om in de zomer even neer te strijken op een strandbedje voor twee weken, maar het nadeel is wel dat je hierna erg lang moet wachten op je volgende vakantie. Plan daarom eens een aantal keer per jaar een korte stedentrip. Je zult versteld staan van hoeveel energie je kunt halen uit een weekendje in een volledig andere omgeving! In dit artikel nemen we je mee in de leukste bestemmingen voor een stedentrip in de winter.

1. Kopenhagen

Deze moderne stad in het Scandinavische Denemarken is absoluut een bezoekje waard. De stad barst van de musea. En niet alleen met historische kunst, ook moderne kunstwerken zijn hier in overvloed te vinden. De historische binnenstad, en dan met name de straat Strøget, is ook zeer uitnodigend. Je struint hier door de tijd heen en kunt zo nu en dan even opwarmen in een van de vele winkels. Als er een goed pak sneeuw is gevallen, zijn de paleizen Christiansborg en Amalienburg wonderschoon. En als je rond de kerstdagen naar Kopenhagen gaat, zul je de gezellige kerstmarkten in de tuinen van Tivoli nooit vergeten. Het is namelijk de grootste kerstmarkt van heel Scandinavië! Pak een dikke wollen trui heren in als je naar Kopenhagen reist, want het kan hier goed koud worden. Maar het is het zeker waard!

2. Rome

Bij Rome denk je waarschijnlijk aan heel veel historie en gebouwen oud de oudheid – in de zon. Maar vergis je niet, ook in de winter is Rome een echte prachtstad om te bezoeken. Cultuurliefhebbers kijken hun ogen uit, want je waant je werkelijk in een geschiedenisboek. Elke straat en elk plein barst van de imposante gebouwen en charmante terrassen. Een enorm voordeel aan het bezoeken van Rome in de winter is dat de wachtrijen bij populaire bezienswaardigheden als het Pantheon of Colosseum nihil zijn. Daarnaast is het doorwandelen van de Sint Pietersbasiliek een stuk minder heet, waardoor je je beter kunt concentreren op al het moois dat er te zien is. Echt ijskoud wordt het hier niet snel, gemiddeld is het in de winter rond de 10 graden.

3. Boedapest

Ook wel het ‘juweel aan de Donau’ genoemd: Boedapest is werkelijk waar een must-see in Europa. De Hongaarse hoofdstad wordt goed koud in de winter, maar je warmt al snel op door de onwijs gezellige sfeer die hier heerst rondom de feestdagen. Struin door de vele wijken met de mooiste bezienswaardigheden en eindig je dag in één van de 123 thermale- en 400 mineraalbaden. Het is een soort cultuur- en wellness weekendje in een. Doen!

Slim inpakken: wees op alles voorbereid

In het najaar en vooral in de winter is het weer een stuk minder voorspelbaar dan in de zomer. Niet alleen heb je meer bagageruimte nodig voor lange broeken en een dikke wollen truien, moet je ook goed nadenken over wat voor jas je meeneemt. Als je niet zeker bent van droog weer, kun je daar maar beter goed op voorbereid zijn. Zo voorkom je dat je stedentrip wordt verpest door regenbuien. Investeer in een warme en stijlvolle raincoat, want daarmee vallen jouw plannen niet zomaar in het water!

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt om er vaker (kort) op uit te trekken. Fijne reis!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!