Behandeling en herstel van eetstoornissen

Hoe begin ik aan het herstel van een eetstoornis?

De innerlijke stemmen van anorexia en boulimia fluisteren dat je nooit gelukkig zult zijn totdat je gewicht verliest, dat je waarde wordt afgemeten aan hoe je eruit ziet. Maar de waarheid is dat geluk en eigenwaarde voortkomen uit het houden van jezelf voor wie je werkelijk bent – en dat is alleen mogelijk met herstel.

De weg naar herstel van een eetstoornis begint met toegeven dat je een probleem hebt. Dit toegeven kan moeilijk zijn, vooral als je nog steeds vasthoudt aan het geloof – zelfs in je achterhoofd – dat gewichtsverlies de sleutel is tot je geluk, vertrouwen en succes. Zelfs als je eindelijk begrijpt dat dit niet waar is, blijven oude gewoonten moeilijk te doorbreken.

Het goede nieuws is dat je het aangeleerde gedrag ook weer kunt afleren. Net zoals iedereen een eetstoornis kan ontwikkelen, kan ook iedereen beter worden. Het overwinnen van een eetstoornis is echter meer dan het opgeven van ongezond eetgedrag. Het gaat ook om het leren van nieuwe manieren om met emotionele pijn om te gaan en om het herontdekken van wie je bent naast je eetgewoonten, gewicht en lichaamsbeeld.

Echt herstel van een eetstoornis houdt in dat je leert om:

  • Luister naar je gevoelens
  • Luisteren naar je lichaam
  • Accepteer jezelf
  • Van jezelf houden.

Dit lijkt misschien veel om aan te pakken, maar onthoud dat je niet alleen bent. Er is hulp beschikbaar en herstel ligt binnen je bereik. Met de juiste steun en begeleiding kun je loskomen van het destructieve patroon van je eetstoornis, je gezondheid herwinnen en weer plezier in het leven krijgen.

Zoek steun

Als je eenmaal hebt besloten een verandering door te voeren, is het openstellen over het probleem een belangrijke stap op weg naar herstel. Het kan eng of beschamend voelen om hulp te zoeken voor een eetstoornis kliniek, dus het is belangrijk om iemand te kiezen die je steunt en echt luistert zonder je te veroordelen of af te wijzen. Dit kan een goede vriend of familielid zijn of een jeugdleider, leraar of schooldecaan die je vertrouwt. Of je kunt je meer op je gemak voelen bij een therapeut of dokter.

Kies de juiste tijd en plaats. Er zijn geen vaste regels om iemand over je eetstoornis te vertellen. Maar denk eraan om de juiste tijd en plaats te kiezen – het liefst ergens privé waar je niet wordt opgejaagd of onderbroken.

Het gesprek beginnen. Dit kan het moeilijkste deel zijn. Een manier om te beginnen is door simpelweg te zeggen: “Ik moet je iets belangrijks vertellen. Het is moeilijk voor me om hierover te praten, dus het zou veel betekenen als je geduld hebt en naar me luistert.” Vervolgens kun je praten over wanneer je eetstoornis is begonnen, de gevoelens, gedachten en gedragingen die ermee gepaard gaan, en hoe de stoornis je heeft beïnvloed.

Wees geduldig. Je vriend of familielid zal zijn of haar eigen emotionele reactie hebben op het horen van je eetstoornis. Ze kunnen zich geschokt, hulpeloos, verward, verdrietig of zelfs boos voelen. Ze weten misschien niet hoe ze moeten reageren of hoe ze je moeten helpen. Geef ze de tijd om te verwerken wat je ze vertelt. Het is ook belangrijk om hen voor te lichten over uw specifieke eetstoornis. Je kan ook kiezen voor een professionele begeleiding zoals een kliniek Breda of andere steden in Nederland waar professionals kunnen helpen met de behandeling van een eetstoornis.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!