Uitvaart bekostigen: welke opties zijn er? 

Je uitvaart: een onderwerp waar je je liever nog niet mee bezighoudt. Toch wil je dat de kosten gedekt zijn en je wensen zijn vastgelegd wanneer je (plotseling) komt te overlijden. Je nabestaanden achterlaten met onduidelijkheden over hoe je uitvaart zou moeten verlopen en hen op laten draaien voor de kosten van een uitvaart is namelijk het laatste wat je wilt. Maar hoe kan je je nabestaanden hiervoor behoeden? In deze blog nemen we de mogelijkheden met je door.

Sparen

Wanneer je genoeg spaargeld hebt, kun je ervoor kiezen om een deel te reserveren voor je uitvaart. De keuze tussen het afsluiten van een uitvaartverzekering of zelf sparen komt daarom ook vaak neer op de vraag: kan je op dit moment genoeg geld aan de kant leggen voor een uitvaart? Je weet immers niet wanneer dit nodig zal zijn. We gaan er natuurlijk vanuit dat dit nog jaren zal duren, maar voor het geval dat dit niet zo is wil je genoeg geld gespaard hebben. Een uitvaart kost gemiddeld zo’n €7.500,- tot €9.500,-. Dit is best een bedrag om ineens te moeten betalen. Het voordeel van het zelf sparen is dat je hier verder niet naar om hoeft te kijken. Echter zijn er ook nadelen; je nabestaanden moeten bijvoorbeeld bij banken verschillende documenten inleveren voordat zij toegang krijgen tot jouw spaarrekening. Daarbij wordt het bedrag dat je spaart met de tijd minder waard vanwege inflatie. De kans is dan ook groot dat je later meer geld op de spaarrekening zult moeten storten om de prijsstijgingen bij te blijven. 

Verzekeren

Het afsluiten van een verzekering is de populairste en meest toegankelijke manier om je uitvaart te bekostigen. Momenteel heeft 65% van de Nederlanders een uitvaartverzekering afgesloten. Dit heeft verschillende redenen. Je bent bijvoorbeeld vanaf dag één verzekerd; zo weet je zeker dat je nabestaanden de gehele uitvaart niet zelf hoeven te betalen. Daarnaast is het makkelijker om maandelijks een premie te betalen dan dat het is om ineens €7.500,- tot €9.500,- opzij te zetten. Er zijn verschillende vormen van uitvaartverzekeringen. Zo wordt er bij de ene vorm alleen een bedrag uitgekeerd na het overlijden, terwijl bij de ander ook de uitvaart wordt verzorgd. Dit kan je nabestaanden veel werk uit handen nemen in een al lastige, turbulente tijd. 

Doe niks

Niks voorbereiden voor jouw uitvaart is natuurlijk een mogelijkheid. Direct heeft dit het voordeel dat jij je hier niet mee bezig hoeft te houden. Ook hoef je geen geld opzij te zetten of maandelijks een premie te betalen. Echter is dit voor je nabestaanden, helemaal je partner en (jonge) kinderen, zeer nadelig op het moment dat jij komt te overlijden. Je weet namelijk niet wanneer dit het geval is en in wat voor financiële situatie je je op dat moment bevindt. Je nabestaanden zullen op dat moment geconfronteerd worden met de uitvaartkosten en daarna door moeten gaan met hun eigen leven. 

Met deze mogelijkheden op een rij en de voor- en nadelen hiervan benoemd, blijft de keuze natuurlijk aan jou. Wel is het altijd verstandig om je wensen door te nemen met jouw naasten, zodat zij weten wat ze kunnen verwachten bij jouw overlijden en hierop kunnen anticiperen. 

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!