Welke soorten braces zijn er?

Braces

Welke soorten braces zijn er?

Heb jij last van je gewrichten om wat voor reden dan ook, dan kan een brace uitkomst bieden. Een brace zorgt namelijk voor ondersteuning van je gewrichten. Om je een idee te geven welke soorten er allemaal zijn, hebben we er hieronder een aantal voor je verder uitgelicht. Het is wel goed om te weten dat het niet altijd uitkomst biedt en een bezoek aan een fysio is in veel gevallen aan te raden.

Wat is een brace?

Een brace zorgt voor de ondersteuning van je gewrichten. Dit kan zowel voor je hand, schouder, rug of ieder ander onderdeel van je lichaam zijn. Een brace is overigens in bijna alle gevallen maatwerk en daarom ook niet te koop in de winkel. Uiteraard kun je wel een standaard brace aanschaffen in de winkel, maar een op maat gemaakte schouderbrace is natuurlijk een ander verhaal. Deze dient specifiek op jouw lichaam te worden afgesteld, zodat het de juiste ondersteuning biedt tijdens je dagelijkse bezigheden. Niet voor niets is het dus ook belangrijk om met eventuele pijn naar een fysio toe te gaan, zodat jullie samen kunnen kijken naar een oplossing. De kans dat je dan een stuk sneller van je klachten af bent, is een stuk groter dan wanneer je het op eigen houtje wilt doen. Met de hulp van een fysio kun je de juiste oefeningen combineren met een goede brace. 

Wanneer gebruik je een brace?

Een brace wordt in veel gevallen gebruikt wanneer je een verzwakking hebt in één van je gewrichten. Een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld je enkels. Het kan heel goed zijn, dat jij je enkels regelmatig zwikt. Door het dragen van een brace wordt het gewricht extra ondersteund, waardoor het niet mogelijk is dat je enkel verzwikt. Overigens biedt het natuurlijk niet altijd de volledige garantie dat er ook daadwerkelijk niets meer gebeurt, want dit is mede afhankelijk van hoe jij er zelf mee omgaat. Het dragen van een brace gaat namelijk vaak gepaard met een stukje extra rust wat je moet nemen.

Verschillende soorten braces

Braces zijn er in principe bijna voor ieder lichaamsdeel. De meest voorkomende braces zijn voor je pols, schouders en knieën. Toch behoort ook een rug brace tot de mogelijkheden. Het is wel belangrijk dat je hier medische hulp bij zoekt en dat je niet zelf een brace aanschaft wanneer je serieuze klachten hebt. Dit kan het namelijk alleen maar erger maken. Een goede brace wordt namelijk altijd volledig op maat gemaakt. Afhankelijk van je klachten kan er namelijk worden bepaald wat je exact nodig hebt. Zo kan het heel goed zijn, dat je op bepaalde punten wat extra ondersteuning nodig hebt, die een brace uit een winkel je waarschijnlijk niet kan bieden.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!