Wat is lactose intolerantie en hoe ga ik ermee om?

melk

Oh nee! Heb je de laatste tijd veel klachten en lijkt het er op dat je een lactose intolerantie hebt? Dat is enorm vervelend. Wanneer je een lactose intolerantie hebt kan dit een grote invloed hebben op je dagelijks leven. Gelukkig valt er tegenwoordig goed te leven met een lactose intolerantie. We hebben alles wat je moet weten over dit onderwerp voor je op een rijtje gezet!

Wat is een lactose intolerantie?

Eerst is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat lactose precies is. Lactose is een suiker die je kunt vinden in melkproducten. In ons lichaam wordt deze stof verteerd met behulp van lactase. Helaas wordt er bij veel mensen niet genoeg lactase aangemaakt. Hierdoor wordt de lactose die we nuttigen niet goed verteerd. Dit zorgt ervoor dat de lactose die afkomstig is uit onze voeding onverteerd in de dikke darm terecht komt. Vervolgens ontstaat er een proces waarbij de bacteriën die in de dikke darm zitten de lactose vergisten. Dit leidt in veel gevallen tot klachten. Dit wordt een lactose intolerantie genoemd.

Welke producten bevatten lactose?

Er zijn veel producten die melk bevatten, denk aan smeerkaas, vla, slagroom en ijs. Toch zitten er ook melkbestanddelen in producten waarvan je het minder snel verwacht. Wanneer je een glas Rivella drinkt denk je niet meteen aan lactose, toch? Er zijn dus ook dranken die lactose bevatten. Daarnaast kan lactose ook voorkomen in worstjes, koekjes, chocolade, soepen, sauzen en snoep. Het is dus belangrijk om goed op de verpakking van producten te kijken voordat je ze eet of drinkt. Wanneer je erg gevoelig bent voor lactose kan het zijn dat je ook een intolerantie hebt voor bepaalde medicijnen of voedingssupplementen. Deze producten kunnen ook een kleine hoeveelheid lactose bevatten, toch is dit voor de meeste mensen niet voldoende om echt klachten te ervaren. 

Wat kan ik aan een lactose intolerantie doen?

Helaas kan een lactose intolerantie niet genezen worden. Je zult er dus mee moeten leren leven. Gelukkig kun je je klachten verminderen met behulp van bepaalde supplementen. Dit zijn supplementen die het lactase enzym bevatten. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk weer gewoon kunt eten. Ervaar je hevige klachten van een lactose intolerantie? Neem dan zeker een kijkje bij Intoleran Nederland. Hier kun je terecht voor een groot aanbod aan supplementen die je het dagelijks leven een stuk gemakkelijker maken.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!