Welke vitamines zijn er en wat doen ze precies?

VVitaminen en supplementen zijn nodig om een goede gezondheid te behouden. Ze zijn goed voor je lichaam en geest. En ja, als er één ding is wat we allemaal meer nodig hebben, is het extra voedingsstoffen. Doordat ons leven vol zit met werk, school, uren zitten, autorijden en noem maar op, vergeten we soms om voldoende vitaminen tot ons te nemen. En dat terwijl we het juist nodig hebben als extra booster. Laten we een sprong maken in de voedingsstoffen die ons helpen maken tot wie we zijn!

Verschillende soorten vitaminen

Wist je dat er maar liefst 13 essentiële vitamines zijn die het menselijk lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren? Deze vitamines kunnen we in twee categorieën indelen: wateroplosbare en vetoplosbare. In water oplosbare vitamines zitten onder andere vitamine C en de B-complex vitamines, die niet in het lichaam worden opgeslagen en dagelijks moeten worden geconsumeerd. Vetoplosbare vitamines daarentegen zijn onder meer vitamine A, D, E en K. Deze vitamines worden opgeslagen in de lever en vetweefsels en kunnen weken of zelfs maanden meegaan voor ze weer aangevuld moeten worden. Al deze vitamines hebben één doel: jou zo gezond mogelijk houden.

Dit doen vitamines voor je lichaam

Jouw lichaam staat onvoorwaardelijk voor jou klaar – geef je lichaam wat het verdient! De beste manier om ervoor te zorgen dat we de juiste vitamines binnen krijgen is door gezond te eten, met een variatie aan fruit, groenten, volle granen en magere zuivelproducten. Vitaminen spelen een vitale rol bij het gezond houden van ons lichaam. Ze helpen ons immuunsysteem te ondersteunen, beschermen tegen celbeschadiging en produceren energie. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de bloedstolling en de botvorming. Vitamines worden echter niet door ons lichaam aangemaakt, dus moeten we ze uit onze voeding of via supplementen binnenkrijgen. En, niet geheel onbelangrijk: probeer bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en verzadigde vetten te beperken. 

Elke dag voldoende vitamines binnen krijgen: zo doe je dat

Ten eerste, eet gevarieerd, met veel fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen zitten boordevol vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Ten tweede neem je dagelijks een multivitamine supplement, zoals bijvoorbeeld vitamine D. Dit helpt om eventuele leegtes in je dieet op te vullen en zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Of laat je informeren door een expert over je vitaminebehoefte! Dit kan je helpen bepalen of je op basis van je gezondheid en levensstijl nog extra supplementen moet nemen. Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je helpen ervoor te zorgen dat je lichaam de vitamines krijgt die het nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!