Werken zwaartedekens anno 2022?

Voor veel mensen zijn verzwaarde dekens een vast onderdeel geworden van stressbestrijding en gezonde slaapgewoonten, en daar is een goede reden voor. Onderzoek suggereert dat verzwaarde dekens gunstig zijn voor mensen met angst, autisme en slapeloosheid, naast andere aandoeningen.

Wat is een zwaartedeken?

Zwaartedekens zijn therapeutische dekens die tussen de 5 en 30 kg wegen. De druk van het extra gewicht bootst een therapeutische techniek na die diepe drukstimulatie of druktherapie wordt genoemd.

Wat zijn de voordelen van zwaartedekens?

Diepe drukstimulatie gebruikt druk om het zenuwstelsel te ontspannen. Het bootst de ervaring van vasthouden of knuffelen na. Deze praktijk kan helpen:

  • De perceptie van pijn te verlichten
  • Symptomen van angst te verminderen
  • De slaapkwaliteit te verbeteren
  • Symptomen van depressie te verlichten
  • Druktherapie hoeft niet volledig hands-on te zijn. Bij verzwaarde dekens komt de druk niet van een andere persoon, maar van de deken die om het lichaam is gewikkeld.

Diepe drukstimulatie kan ook komen van kledingstukken zoals verzwaarde vesten. Een studie meldde ook dat psychiatrische hulphonden vaak diepe drukstimulatie geven om eigenaren te helpen.

Wie kan baat hebben bij een zwaartedeken?

Onderzoekers hebben de effectiviteit van zwaartedekens bij het verlichten van fysieke en emotionele symptomen bestudeerd. Hoewel er meer onderzoek nodig is, hebben de resultaten tot nu toe aangetoond dat er voordelen zijn voor een aantal aandoeningen.

Angst
Eén van de belangrijkste toepassingen van een verzwaarde deken is de behandeling van angst. Diepe drukstimulatie kan autonome opwinding helpen verminderen. Deze opwinding is verantwoordelijk voor veel van de fysieke symptomen van angst, zoals een verhoogde hartslag.

Autisme
Eén van de kenmerken van autisme, vooral bij kinderen, is slaapproblemen. Een klein onderzoek uit 2017 vond dat er positieve voordelen waren van diepe druktherapie (borstelen, masseren en knijpen) bij sommige autisten. Deze voordelen kunnen zich ook uitstrekken tot zwaartedekens voor kinderen.

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD)

Er zijn zeer weinig die het gebruik van verzwaarde dekens voor ADHD onderzoeken, maar een studie uit 2014 werd uitgevoerd met verzwaarde vesten. In deze studie leggen onderzoekers uit dat verzwaarde vesten zijn gebruikt in ADHD-therapie om de aandacht te verbeteren en hyperactieve bewegingen te verminderen.

De studie vond veelbelovende resultaten voor deelnemers die het verzwaarde vest gebruikten tijdens een continue prestatietest. Deze deelnemers verminderden het afvallen van hun taak, het verlaten van hun stoel en het friemelen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!