Welke vaccins zijn geschikt voor de pneumokokkenziekte? 

Gratis stockfoto met anoniem, armen over elkaar, arts Stockfoto

Welke vaccins zijn geschikt voor de pneumokokkenziekte? 

Het oplopen van een bacterie kan zelfs de gezondste persoon ter wereld overkomen. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen jong en oud. Over het algemeen hebben jongeren vaak minder last van de gevolgen van een bacterie in tegenstelling tot ouderen. Zo hebben jongeren die besmet raken met pneumokokkose (ofwel: Pneumokokkenziek) meestal last van oorontsteking, bijholteontsteking en/ of bronchitis. Ouderen vanaf 60 jaar, daarentegen, krijgen hierdoor vaker dan jongeren een longontsteking. Pneumokokkenziekte is een verzamelnaam van ziekten die worden veroorzaakt door een bepaalde bacterie. Dit wordt overgedragen door kleine druppels die worden verspreid in de lucht door bijvoorbeeld te hoesten of niezen. Ook zoenen kan de ziekte overbrengen naar een ander. Meer weten over pneumokokkenziekte en waarom een pneumokokkenvaccinatie kan helpen? In dit artikel lees je hier meer over.

Hoe kun je besmet raken?

Een ieder kan besmet raken door pneumokokken. Het zijn namelijk bacteriën die je bij je kunt dragen zonder je ziek te voelen. Hierdoor kun je zonder het te weten veel mensen besmetten. Het wordt overgedragen door kleine druppels. Draag je de bacteriën en ben je vergeten je elleboog voor je mond te houden tijdens het niezen, dan is de kans groter een ander te besmetten. Meestal kun je er binnen 1 tot 3 dagen ziek van worden. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Vooral jonge kinderen onder de 2 jaar en ouderen vanaf 60 jaar kunnen hier goed ziek van worden vanwege een verminderd afweersysteem.

Hoe kun je een pneumokokkeninfectie voorkomen?

Het voorkomen van een infectie begint vaak met gezond te leven. Gezond leven bestaat niet alleen uit een goede hygiëne, maar ook een gezonde levensstijl. Eet daarom gezond en gevarieerd, blijf op een gezond gewicht, blijf regelmatig bewegen en zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Een andere manier om een pneumokokkeninfectie te voorkomen of er minder ziek van te worden is een pneumokokkenprik. Vaccins kunnen helpen de pneumokokkenziekte te voorkomen. Er zijn twee soorten pneumokokkenvaccins beschikbaar in Europa, namelijk: pneumokokkenconjugaatvaccins (PCV13, PCV15 en PCV20) en pneumokokkenpolysaccharidenvaccin (PPSV23). Kinderen onder de 2 jaar krijgen een Pneumokokkenvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. Volwassen vanaf 60 jaar kunnen ziek worden door andere typen pneumokokken, waardoor zij een andere prik krijgen dan kinderen. Verschillende leeftijdsgroepen tussen de 60 en 80 jaar krijgen jaarlijks een uitnodiging, lees op Prikwijzer.nl wanneer jouw leeftijdsgroep aan de beurt is. De pneumokokkenvaccinatie wordt bij de oudere groepen elke 5 jaar herhaald. 

Kortom, een pneumokokkeninfectie kan een ieder overkomen. Deze worden namelijk overgedragen door kleine druppels die zich via de lucht verspreiden. Om een infectie te voorkomen is het belangrijk de hygiëne voorschriften op te volgen, gezond te leven en/ of een pneumokokkenprik te overwegen. 

Prikwijzer.nl is een initiatief van MSD Nederland. 

NL-NON-01940

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!