Wat zijn precies de kosten voor het aanschaffen van een hoortoestel?

Wanneer je gehoorverlies hebt, kan het gebruik van een hoortoestel je helpen om jouw maximale hoorcapaciteit te bereiken. Dit is vooral belangrijk in moeilijke luisteromgevingen en verbetert het vermogen om te luisteren, te communiceren en op een volledigere manier deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten. Helaas is de dure prijs van hoortoestellen de voornaamste reden waarom veel mensen ervoor kiezen deze toestellen niet te gebruiken, hoewel er anderzijds toch veel voordelen zijn bij de aanschaf van een hoortoestel.

Je kunt er niet omheen dat de prijzen van hoortoestellen erg hoog zijn

De meeste slechthorenden hebben twee hoortoestellen nodig en de meeste verzekeringsmaatschappijen dekken de kosten van deze toestellen niet. Het verkrijgen van de hulp en het comfort die hoortoestellen geven, wordt soms gehinderd door de dure kosten. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Er zijn namelijk veel factoren waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf van een hoortoestel. Zo is het van cruciaal belang dat de resultaten van het geïnvesteerde geld en de moeite, de moeite waard zijn.

Wat is bij de prijs van een hoortoestel inbegrepen?

Hoewel de kosten van hoortoestellen hoog zijn, betaal je niet alleen voor het hoortoestel. Je betaalt ook voor andere zaken. De aanschaf van een hoortoestel houdt dus meer in dan het hoortoestel zelf kopen.

Je moet er rekening mee houden dat de prijs die vermeld staat bij een hoortoestel, niet de werkelijke prijs is die je betaalt voordat je de deur uitloopt. Volgens de normen van de industrie kunnen in de totale kosten van een hoortoestel   diverse diensten inbegrepen zijn, zoals het aanmeten en verstrekken van het toestel, maar ook nazorg en aanpassingsdiensten, garanties, aanpassingen op maat en voortdurende zorg, zoals vervolgbezoeken.

Deze kosten zijn meestal verbonden aan een hoorcentrum of een audioloog

Bovenop de aankoopprijs van het hoortoestel komen nog andere kosten. Wanneer je hoortoestellen online koopt via een direct-to-consumer website, kan de prijs ook gewoon het hoortoestel zelf omvatten. Sommige kopers kiezen ervoor een garantie of extra’s erbij te kopen, wat de totale kostprijs verhoogt.

Je aankoop omvat gewoonlijk een gehoortest, consult na de resultaten van een gehoortest, de eerste aanpassing, eventuele vervolgaanpassingen, een periodieke schoonmaakbeurten en een garantie die, afhankelijk van de fabrikant, één tot drie jaar kan duren. Met de term ‘gebundelde prijzen’ omschrijft men al deze diensten. Hoortoestelgaranties omvatten vaak alle reparaties en ook een eenmalige vervangingspolis voor het geval je jouw hoortoestellen kwijtraakt. Sommige audiciens zullen ook een voorraad hoortoestelbatterijen aanbieden om je op weg te helpen met je hoortoestel.

Alle fabrikanten van hoortoestellen proberen toestellen te leveren die aan de eisen van de patiënten voldoen en tegelijk binnen hun financiële bereik liggen. Om dit te doen heeft vrijwel elke productlijn een verscheidenheid aan prestatieniveaus en prijsklassen. De kosten van een hoortoestel zijn erg variabel. Op het meest geavanceerde niveau vind je alle nieuwste en fijnste functies, zoals de nieuwste ruisonderdrukking en draadloze mogelijkheden. Lagere prestatieniveaus zullen steeds minder ingewikkelde functies hebben naarmate de prijs van het product meer daalt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!