Isolatie: Hoe het jouw woonbeleving en gezondheid stimuleert 

Isolatie is een essentieel onderdeel van de constructie van jouw huis en helpt jou en het gezin een veilig, bewust gezond en comfortabel leven te leiden. Isolatie is een materiaal dat onder andere wordt gebruikt om temperatuurverschillen in het huis in evenwicht te brengen door warmteverlies in de winter en overtollige warmte in huis in de zomer te voorkomen. Een ongeïsoleerde woning kan jaarlijks leiden tot een toename van het energieverbruik door te veel gebruik te maken van verwarming. De belangrijkste soorten isolatiematerialen die thuis worden gebruikt, zijn isolatiemateriaal van glasvezel, isolatiemateriaal van cellulose, isolatiemateriaal van sproeischuim en isolatiemateriaal van minerale wol.

Creëren van een gezond leven in huis

Door het huis te isoleren met isolatiemateriaal wordt een gezond leven voor jouw en de familie bevorderd. Volgens statistische benaderingen sterven naar schatting meer dan 1300 mensen per jaar als gevolg van blootstelling aan extreme hitte, maar mensen zien nog steeds geen reden om isolatiemateriaal te gebruiken. Isolatiemateriaal vermindert de warmte-uitwisseling tussen je woning en de omgeving, hierdoor voorkom je hitte in de zomer en blijf je warm in de winter. Isolatiemateriaal voor thuis helpt ook om condensatie van water in huis te verminderen, wat kan leiden tot vocht en schimmel in huis. Bovendien kan langdurige blootstelling aan condensatie leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals astma, allergieën en een reeks luchtweginfecties. Niemand zit graag met koude voeten op de bank of een tochtende koude lucht in de nek. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een warmer dekbed te gebruiken tijdens je nachtrust en overdag een extra trui, sokken etc. aan te trekken. Kou, tocht, vochtigheid etc. door te lage temperaturen schaadt niet alleen jezelf maar ook je woning. Naarmate onze zomers warmer lijken te worden en de winters minder voorspelbaar met de kans op een spontane horrorwinter of temperaturen die sterk fluctueren. Hoef je jezelf minder zorgen te maken over deze omstandigheden aangezien je geisoleerde woning door bijvoorbeeld pir isolatie als een beschermende factor dient. 

Stimuleer jouw milieuvriendelijkheid 

Opwarming van de aarde is een langetermijnverandering en is reeds in gang gezet. Het is een groot probleem dat wordt veroorzaakt door een toename van de verbranding van fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie en aardgas. Veranderingen in de klimatologische structuur kunnen leiden tot voedselschaarste, meer overstromingen en intense hitte of andere storingen in het klimaat. Dit alles maakt het leven uitdagender om gezond te blijven. Het isoleren van het huis met isolatiemateriaal zoals xps isolatie helpt de uitstoot van koolstofdioxide in de atmosfeer te verminderen, wat de overvloed aan warmtevasthoudende broeikasgassen in de omgeving zal verminderen. Ook vermindert isolatiemateriaal de geluidsoverlast in huis of naar buiten toe, wat je eigen en de omgeving hun woonervaring aangenamer maakt. 

Lagere energiekosten

Afwijkingen in het temperatuurverschil veroorzaakt door luchtlekken tussen het huis en de buitenomgeving kunnen leiden tot ongunstige omstandigheden in huis. Om een ​​adequate warmtestroom in het huis te behouden, verspil je mogelijk te veel geld aan verwarmings- en koelingskosten. Een isolatiemateriaal helpt temperatuurverschillen in jouw woning te verminderen door warmte ontsnapping bij warm weer en het verlies van warme lucht in de winter te voorkomen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!