Wat zijn de voordelen van pir isolatie?

Wanneer je in of rondom je huis wilt gaan isoleren dan kun je hiervoor pir gebruiken. Pir is een isolatiemateriaal dat verschillende voordelen kent. Het materiaal wordt geleverd in platen die eenvoudig in een ruimte te installeren zijn. Pir is een afkorting voor de term polyisocyanuraat. Dit is een materiaal dat bestaat uit een harde schuimige structuur. Vanuit een scheikundig oogpunt valt polyisocyanuraat in de categorie van kunststoffen. Pir is een materiaal dat verschillende toepassingen kent. Echter, pir wordt met uitstek het meest gebruikt voor het isoleren van ruimten, woningen of panden. 

De voordelen van pir isolatie

Pir isolatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere bekende isolatiematerialen. Zo heeft pir bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde dan purisolatie. Hierdoor is de ruimte beter geïsoleerd wanneer je pir gebruikt dan wanneer je pur gebruikt. Een ander voordeel van de pir isolatieplaten is dat deze dun zijn en licht van gewicht. Hierdoor kun je ze eenvoudig bijsnijden wanneer je een hoekige ruimte wilt isoleren.

Pir is een materiaal met een erg dichte structuur waardoor het bestendig is tegen hoge vochtgehaltes. Ook voorkomt het isoleren met pir het vormen van schimmels. Wanneer je gaat isoleren met pir dan verbeter je de brandveiligheid in je huis doordat de brandveiligheid van pir hoger is dan dat van andere materialen zoals bijvoorbeeld purisolatie. 

Pir isolatieplaten en gereedschap worden gebruikt om allerlei verschillende ruimtes te isoleren. De platen worden het meest gebruikt voor bijvoorbeeld hellende daken, platte daken, spouwmuren, voorzetwanden en bijvoorbeeld vloeren en badkamers. De sterke eigenschappen van het materiaal maken diverse toepassingen mogelijk. 

Maak kennis met xps isolatie

Naast pir zijn er nog andere isolatiematerialen die veel worden gebruikt. Eén van deze materialen is xps isolatie. Xps is een afkorting voor een materiaal genaamd geëxtrudeerd polystyreen. Dit is een materiaal dat je in de vorm van platen kan gebruiken om ruimtes of huizen te isoleren. 

Net als pir isolatie heeft ook xps isolatie vele voordelen. De platen zijn waterafstotend en voorkomen de ontwikkeling van schimmels en bacteriën in de geïsoleerde ruimte. Daarnaast zijn de platen erg stevig, drukvast en hebben ze een hoge isolatiewaarde. Hierdoor zal de ruimte succesvol geïsoleerd zijn wanneer je xps isolatieplaten gebruikt. 

Pir isolatie en xps isolatie zijn beiden verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten. Maar wat is precies het verschil tussen beide isolatiematerialen? Het grootste verschil tussen de twee materialen is dat pir isolatie beter isoleert en daardoor meer rendement per oppervlakte oplevert ten opzichte van xps isolatie. Daarnaast zijn de pir platen ook dunner dan de xps platen waardoor ze de ruimte minder beperken. Xps daarentegen is veel beter bestand tegen vocht waardoor platen van xps meer geschikt zijn om vochtige ruimtes te isoleren dan platen van pir. 

Bij het kiezen van het juiste materiaal is het dus belangrijk om te kijken naar de eigenschappen van het materiaal en van de ruimte die je wilt isoleren. Als deze twee factoren goed bij elkaar aansluiten dan heb je het best passende isolatiemateriaal gevonden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!