Welke oefeningen helpen bij een nekhernia? 

Nekhernia

Als je last hebt van een nekhernia dan is het niet meer dan logisch dat je het herstelproces wilt versnellen. Hiervoor kun je gebruik maken van oefeningen. In het begin van je behandeling mag je alleen maar lichte oefeningen gebruiken, naar verloop van tijd worden de activiteiten steeds zwaarder. Uiteindelijk zal je herstelproces voltooid worden als je de volgende oefeningen gebruikt. 

Lichte oefening

Bij een nekhernia behandeling moet je dus starten met lichte oefeningen. Hieronder vind je een stappenplan voor een exemplaar hiervan:

 1. Ga rechtop zitten en houd je schouders recht en laag. Kijk tegelijkertijd vooruit.
 2. Je hoofd draai je nu naar links en rechts, je kin mag je hierbij niet omhoog of -laag bewegen.
 3. Voel je links en rechts een lichte rek? Houd deze positie dan 2 à 3 seconden vast.
 4. In totaal moet je deze beweging 4 keer naar links en 4 keer naar rechts maken. 

Na het voltooien van deze oefening kun je eventueel een massagebal gebruiken voor het masseren van het nekhernia. Voordat je begint aan de activiteit kun je dit overigens ook doen. 

Middelmatige oefening

Heb je immers de lichte oefeningen gedaan en heb je hierdoor vooruitgang geboekt? Je behandelaar kan je dan na verloop van tijd je toestemming geven om te starten met middelmatige oefeningen, hieronder vind je hier een voorbeeld van:

 1. Opnieuw moet je rechtop zitten en je schouders recht en laag houden terwijl je naar voren kijkt.
 2. Je hoofd moet je nu naar de kant van je linkeroor richting je linkerschouder buigen. Doe dit totdat je aan de rechterkant van je nek een lichte rek voelt. Dit is de positie die je 8 tot 12 seconden vast moet houden.
 3. Vervolgens maak je deze beweging opnieuw, maar je beweegt dan je hoofd naar rechts zodat je de rek in de linkerkant van je nek voelt. Ook deze positie moet je 8-12 seconden vasthouden. 
 4. Deze beweging moet je naar beide kanten 3 keer maken.

Zware oefening

Uiteindelijk is je nek nog beter geworden waardoor je kunt starten met onder meer de volgende zware oefening:

 1. Ga opnieuw rechtop zitten en houd je schouders recht en laag.
 2. Je moet je hoofd rustig en voorzichtig in grote rondjes draaien. Hierbij is het belangrijk om de spanning in je nek continu te verplaatsen naar de plaats tegenover waar je je hoofd buigt. 
 3. Je moet dit vier keer naar links en vier keer naar rechts doen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!