Honing heeft een geneeskundige werking

Liefhebbers van biologische honing kopen die het liefst bij de imker, maar je kunt het ook online bestellen bij de honingwinkel. De honing die daar wordt verkocht is afkomstig van het eigen bedrijf, maar ook van talloze imkers vanuit de hele wereld. Dat is de reden voor het grote assortiment aan honing en andere producten die met de bijenteelt te maken. Denk bijvoorbeeld aan propolis en aan producten die zijn voorzien van bijenwas. De kwaliteit van de honing is sterk streekgebonden. De honing uit de ene provincie kan heel anders smaken, dan honing uit een regio die 100 kilometer verderop ligt.

Gezondheid wetenschappelijk bewezen

Een speciale honing is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, de Manuka honing, en beroemd vanwege antibacteriële effecten. Die zijn al heel lang bekend, want de inwoners van het gebied maken al eeuwenlang gebruik van deze honing. Hij wordt gemaakt door bijen die de Manuka struiken bezoeken. De honing is donkerbruin van kleur en heeft een hele sterke smaak. Uit onderzoek is gebleken dat de werkzame stof MGO is. Op de potten honing staat altijd MGO plus een getal vermeld. Het getal is een indicatie van de hoeveelheid MGO. De getallen liggen tussen 100 en 1000. Het MGO label wordt in Nieuw-Zeeland officieel erkend door de overheid.

Wat doet MGO?

Van MGO is bewezen dat het sommige micro-organismen kan doden. Het gaat daarbij om bacteriën, die ernstige ziektes kunnen veroorzaken. Als MGO wordt ingenomen gaat het een reactie aan met het DNA van de bacterie, waardoor de structuur van de bacteriën wordt aangetast. Het gevolg is dat de bacteriën dood gaan. Ook het vermenigvuldigen van de bacteriën wordt gestopt, zodat een eventuele ziekte zich niet verder kan ontwikkelen. Naast het kwaliteitslabel MGO wordt ook UMF gebruikt om de sterkte aan te geven. Dat label wordt echter niet officieel erkend.

Manuka honing gebruiken

Om Manuka honing te gebruiken moet je een aantal richtlijnen volgen. Vermijd ten eerste dat de honing warmer wordt dan 40 graden Celsius, omdat de geneeskrachtige werking van de honing dan teniet worden gedaan. Manuka honing mag ook niet in een magnetron worden opgewarmd. Het wordt gebruikt op de nuchtere maag. Het is het beste om 1 of 2 theelepels op de tong te laten smelten. Daarna mag er minimaal een kwartier niets worden gegeten of gedronken. Als je de smaak van de honing te extreem vindt, kan het ook op de huid worden gesmeerd. Wie een bijenallergie heeft moet het gebruik vooraf overleggen met de huisarts.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!