Dit is waarom vis eten goed voor je is!

Grilled salmon salad.​​​ foto

Dit is waarom vis eten goed voor je is!

Vis is niet alleen lekker, het zit ook nog eens bomvol goede stofjes! De ideale toevoeging aan een evenwichtige voeding dus. Natuurlijk geldt hierbij wel dat je het beste kunt gaan voor onbewerkte vis. Want een bakje vette kibbeling met een klodder ravigotesaus is dan natuurlijk weer minder gezond. Onbewerkte vis van goede kwaliteit bevat de meeste goede stoffen. Ga dus het liefst naar de visboer of laat je adviseren bij de visgroothandel voor gezonde en smaakvolle vis! Wij leggen je hieronder uit waar vis allemaal goed voor is.

Bescherming tegen hart- en vaatziekten

Misschien wel de belangrijkste stof in vis is omega-3. Deze vetzuren zitten met name in vette vis, zoals zalm, haring, ansjovis, makreel en sardientjes. Omega-3 is een belangrijke stof voor je lichaam, omdat het je beschermt tegen hart- en vaatziekten. Maar ook is het goed voor je ogen, hersenen en huid.

Groei & stofwisseling

Ook voor het bevorderen van groei en een goede stofwisseling zit je goed met vis. In magere vis vind je namelijk jodium terug, een stofje dat hieraan bijdraagt. Denk aan witvis, zoals koolvis, kabeljauw en schelvis, maar bijvoorbeeld ook in rode mul vind je jodium terug. Met name voor zwangere vrouwen is dit mineraal onmisbaar.

Goede weerstand

Vis draagt ook bij aan een goede weerstand! Het zit niet alleen vol met vitamines, zoals vitamine A, B6, B12 en vitamine D, maar bevat ook het mineraal selenium. Dit stofje vind je met name terug in makreel, tonijn, inktvis en kreeft. Selenium beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadigingen en helpt bovendien om zware metalen die soms in voeding voorkomen, minder schadelijk te maken.

Als je het zo bekijkt, is vis dus eigenlijk een soort superfood – en bovendien gewoon heel erg lekker! Perfect om af en toe thuis op tafel te zetten, maar natuurlijk ook onmisbaar op de kaart als je een horecaonderneming of cateringbedrijf hebt. Bij de groothandel voor horeca vind je de lekkerste, verse vis voor een fijne prijs. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!