Wat kunnen de gezondheidseffecten van de inname van zware metalen zijn?

 Metaal 3D printen is één van de mogelijkheden als je een item wilt produceren van metaal. 3D printen Eindhoven kan dan dus gedaan worden. Dit is niet het enige type metaal waarover gesproken kan worden. Zware metalen zijn namelijk ook mogelijk. Dit is een verzamelnaam voor metalen die in je voedsel kunnen zitten. Vervolgens kunnen ze in je lichaam komen. Hierbij kun je onder meer denken aan lood, kwik en tin. Als je te veel van deze zware metalen inneemt dan kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Er is bepaald hoeveel in een product mag zitten zonder dat dit de gezondheid schaadt, waar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op toeziet. 

Zware metalen in voeding

Zware metalen is dus een parapluterm voor diverse materialen. Ze kunnen in het milieu terechtkomen door metaalwinning en -opslag, waardoor het later in een 3D printer gebruikt kan worden. Ook verbranding van kolen en afval kan leiden tot zware metalen in het milieu. Bovendien kunnen ze in meststoffen zitten. Er zijn daarnaast nog veel meer manieren waardoor zware metalen in ons eten terecht kunnen komen. Ze hechten zich namelijk vast aan klei. Hierdoor zal het in de rivieren en oceanen komen, maar dus uiteindelijk ook in de vissen. Bovendien nemen planten de zware metalen op uit het water, maar ook uit de lucht en de bodem. Dieren kunnen ze innemen door het water en voer. Vlees en andere producten van het dier kunnen dus ook zware metalen bevatten. Je kunt ze zelfs vinden in mineralensupplementen.

Gezondheidseffecten

Er zijn dus veel manieren waarop je mogelijk zware metalen in zou kunnen nemen. In principe is dit niet schadelijk. Het wordt pas gevaarlijk als je langdurig een te hoge inname van zware metalen hebt. Dit kan schade toebrengen aan je nieren, hersenen en lever. Ook het zenuwstelsel kan hierdoor aangetast worden. De zware metalen kunnen zich namelijk binden met cellen die eigenlijk kalk en ijzer moeten binden. Het ijzergehalte in het bloed wordt hierdoor lager, terwijl botontkalking ook zal ontstaan. Bovendien zal een langdurig te hoge inname van cadmium of arseen de kans op huid- en longkanker verhogen. In Nederland zijn er diverse maatregelen om de vervuiling van het milieu met zware metalen te verminderen. Bovendien worden de voedingsmiddelen streng gecontroleerd, wat dus gedaan wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het risico op een langdurige te hoge inname van zware metalen is hierdoor zeer klein. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!