Is 3D printen schadelijk voor je gezondheid?

3D printen begint steeds normaler te worden. Lang niet altijd meer laten we dit doen door een 3D print service, ook thuis hebben relatief veel gezinnen al een 3D printer staan. Dit komt onder meer doordat de desktop 3D printers alsmaar goedkoper worden. Maar is het überhaupt wel goed dat we nu ook veel vanuit huis 3D printen? Tast een 3D printer de luchtkwaliteit in de kamer aan of valt dit mee? Komen er tijdens het printen schadelijke stoffen vrij of niet? Dit zijn zeker logische vragen, in dit artikel worden ze beantwoord. 

Uitstoot van het printproces

Tijdens het printproces kan er gewerkt worden met gesmolten plastic. De 3D printer zal natuurlijk het plastic filament verhitten. Vervolgens wordt het in een gesmolten toestand laag voor laag aangebracht totdat er een driedimensionaal product gecreëerd is. Het is dan ook logisch dat er twijfels zijn over de schadelijke effecten van 3D printen op onze gezondheid. Tijdens het printen zal de 3D printer minuscule deeltjes afgeven. Bovendien ontstaan er vluchtige organische stoffen. Wetenschappers zijn het er wel degelijk over eens dat deze deeltjes en stofjes in principe schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. Toch hangt het erg af van de context.

Factoren die 3D printen beïnvloeden

Het gaat namelijk om hoeveel schadelijke stoffen je als gebruiker inademt tijdens het 3D printen. Dit hangt onder meer van de ruimte af. Ook de nabijheid van de gebruiker en de frequentie waarmee je 3D prints maakt heeft een effect op de schadelijkheid van een 3D printer. Ditzelfde geldt overigens ook voor het gebruikte filament en de gebruikte printer. Als je een desktop 3D printer hebt dan zul je waarschijnlijk ABS of PLA gebruiken. Onderzoek toont aan dat ABS schadelijke stoffen als formaldehyde en styreen afgeeft tijdens het printen. PLA mag dan wel een stuk milieuvriendelijker zijn, onschuldig is het niet. Het stoot namelijk methylmethacrylaat uit, wat je huid kan irriteren.

Ventilatie van de 3D printer

Als je een 3D printer in de open lucht gebruikt dan zal de uitstoot van deze stoffen niet echt een probleem zijn. Desondanks zul jij zeer waarschijnlijk binnen 3D printen. Dit kan wel een probleempje zijn. Wetenschappers hebben namelijk uitgezocht dat de uitstoot van een 3D printer in ruimtes tot 14 keer hogere aerosol niveaus kan leiden dan wat beschouwd wordt als aanvaardbaar door de experts. Om ervoor te zorgen dat je hier geen last van krijgt is het zeker verstandig om de kamer waarin de 3D printer staat goed te ventileren. 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!