Deze oefeningen kun je met dumbbells doen

Zelfs als je nooit naar de sportschool gaat weet je wel wat dumbbells zijn. Maar, wist je dat je met behulp van een 3D print service zelf dit soort gewichten kunt laten maken? Jazeker! 3D printen Rotterdam en in andere delen van Nederland is namelijk één van de manieren waarop een dumbbell wordt gemaakt. Natuurlijk kun je de gewichten ook gewoon kopen in een winkel of een webshop. Met de dumbbells kun je ontzettend veel verschillende oefeningen doen. In dit artikel introduceren we drie exercises die stuk voor stuk bedoeld zijn voor een andere spiergroep. 

Rug: dumbbell deadlift

Je rugspieren kun je trainen met behulp van een oefening genaamd de dumbbell deadlift. Dit doe je door de dumbbells voor je vast te houden met de binnenzijde van je polsen naar je toe gericht. Tegelijkertijd moet je je armen gestrekt houden en de gewichten op je bovenbenen laten rusten. Vervolgens laat je de dumbbells naar je voeten zakken, wat je doet door puur je bovenlichaam te bewegen. Je knieën moet je dus licht gebogen houden. Je onderlichaam en lage rug moet eigenlijk het werk doen, dus niet je bovenlichaam. Doe 3 tot 4 sets van 8 tot 12 herhalingen.

Borst: dumbbell bankdrukken

Dumbbell bankdrukken is een goede oefeningen om je borstspieren te trainen. Je ligt hierbij op een gewichthefbankje en houd je ellebogen ongeveer op schouderhoogte naast je. Ze moeten in een hoek van 90 graden blijven, terwijl je de gewichten in een rechte lijn vasthoudt boven je ellebogen. Vervolgens breng je de dumbbells zo recht mogelijk omhoog tot je armen bijna gestrekt zijn. Je kunt je handen nu weer langzaam laten zakken tot de beginpositie, waarna je deze beweging kunt herhalen. Ook bij het dumbbell bankdrukken moet je 3 tot 4 sets van 8 tot 12 reps doen.

Schouders: lateral raises

Om spieren in je schouders te trainen kun je gebruik maken van de lateral raises. Hierbij ga je op de grond staan met de voeten uit elkaar op heupbreedte. In elke hand moet je een dumbbell vasthouden terwijl je je armen langs je lichaam laat hangen. Beweeg vervolgens je armen langzaam zijwaarts omhoog. Doe dit totdat je armen een parallelle lijn hebben gevormd met de grond. Je kunt daarna de dumbbells weer langzaam laten zakken naar de beginpositie. Net zoals bij de eerder genoemde oefeningen moet je ook van de lateral raises 3 tot 4 sets van 8 tot 12 herhalingen doen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!