Wat is manuele therapie en welke technieken worden gebruikt?
Veel patiënten denken ten onrechte dat fysiotherapie Dokkum slechts oefenprogramma’s en modaliteitsregimes voor pijn is. Hoewel zowel oefeningen als pijnmodaliteiten belangrijke onderdelen zijn van een uitgebreid behandelplan voor fysiotherapie, is bewezen dat manuele therapie de hersteltijden verkort, het bewegingsbereik vergroot en de algehele weefselmobiliteit verbetert. Hieronder lees je meer over manuele therapie!
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie Franeker is in feite verschillende hands-on technieken die professioneel opgeleide fysiotherapeuten toepassen om pijn te verlichten en mobiliteit te herstellen. Manuele therapie omvat verschillende massagetechnieken en het manipuleren van zacht weefsel zoals spieren, fascia en bindweefsel met als doel de bloedsomloop, de weefselmobiliteit, het verminderen van littekenweefsel en het ontspannen spieren, wat uiteindelijk kan leiden tot minder pijn. Manuele therapie kan ook gewrichtsmobilisatie en manipulatie omvatten, waarbij de fysiotherapeut specifieke, gerichte bewegingen gebruikt om gewrichtsbeperkingen aan te pakken en de normale beweging te herstellen. Deze bewegingen kunnen strak weefsel rond de beoogde gewrichten losmaken om de flexibiliteit, mobiliteit en pijn te verbeteren. Manuele therapie wordt meestal gebruikt in combinatie met een geïndividualiseerd oefenprogramma dat de gemaakte winst aanvult en de functie in het behandelde gebied herstelt, terwijl het ook met dry needling Leeuwarden gecombineerd kan worden.
Welke technieken worden gebruikt in manuele therapie?
- Mobilisatie van zachte weefsels (STM) / Myofasciale afgifte (MYR): Hoewel spierspanning gewoonlijk wordt verminderd wanneer de gewrichtsbeweging verbetert, kunnen de andere omliggende weefsels de beweging nog steeds beïnvloeden en pijn veroorzaken. Mobilisatie van zacht weefsel pakt spierspanning aan door weefselvloeistoffen te verplaatsen, spanning te verminderen en vezelig of niet-elastisch weefsel zoals littekenweefsel (ook bekend als “myofasciale verklevingen”) te verbreken door herhaaldelijk uitrekken en drukken.
- Strain-Counterstrain: Met deze techniek zal de fysiotherapeut het doelgebied een paar minuten in een positie plaatsen waar de minste pijn wordt ervaren, terwijl hij licht rekt. De patiënt wordt langzaam uit de houding gebracht, waardoor het lichaam de spieren weer op normale spanning kan brengen. Deze techniek is geschikt voor diegenen die lijden aan acute pijn, gezien de plaatsing in een gebied met de minste pijn.
- Muscle Energy Techniques (MET’s): Spierenergietechnieken worden gebruikt om verkorte spieren te verlengen en beperkte gewrichten te bewegen. In tegenstelling tot andere manuele therapietechnieken, zijn MET’s een actieve techniek, wat betekent dat de patiënt deelneemt aan de beweging. De patiënt trekt zijn spieren enkele seconden samen tegen een tegenkracht die precies door de fysiotherapeut wordt uitgeoefend. Dit wordt herhaald naarmate het bewegingsbereik van het gewricht toeneemt, maar het gewricht niet belast.
- Gewrichtsmobilisatie: Gewrichtsmobilisatie is nodig om het bewegingsbereik te vergroten en de algehele gewrichtsmechanica te verbeteren door het gewricht langzaam en pijnloos te bewegen op manieren die de patiënt zelf niet kan, waardoor verminderde spierspanning en pijn wordt bereikt.
- Stuwkracht met hoge snelheid, lage amplitude: Deze procedure is het meest effectief bij het herstellen van gewrichten die beperkt zijn in bewegingen in één richting. Het houdt in dat het gewricht naar het einde van zijn bewegingsbereik wordt gebracht en een snelle stuwkracht in dezelfde richting wordt gegeven, net buiten het bewegingsbereik van een gewricht. Het is agressiever dan gewrichtsmobilisaties, maar brengt het gewricht niet verder dan zijn anatomische limiet.