Wat is de beste zorgverzekering?

Zeker wanneer het einde van het jaar nadert, beginnen ze bij menigeen binnen te druppelen: de aanbiedingen van zorgverzekeraars, waarmee ze je willen verleiden tot een overstap naar hun maatschappij. De hoogste dekking, de laagste kosten; allemaal termen die je in deze periode van het jaar geregeld voorbij kunt horen komen. Maar wat is nu eigenlijk echt de beste zorgverzekering die je kunt hebben? En is deze voor iedereen gelijk?

Iedereen moet zich laten verzekeren

In Nederland moet iedereen zich laten verzekeren tegen zorgkosten. Met deze basisverzekering zijn de meest voorkomende medische kosten, waar vrijwel iedereen wel eens mee te maken krijgt, gedekt. Een bezoekje aan de huisarts, een afspraak met een specialist of zelfs een opname in het ziekenhuis: allemaal zaken die in het basispakket zijn opgenomen.

De overheid heeft precies bepaald welke kosten deze basisverzekering moet dekken. En alhoewel je hem bij een maatschappij naar keuze af kunt sluiten, zal je in de praktijk niet heel veel verschil tegenkomen. Sommige maatschappijen werken met een beperkt aantal zorgaanbieders samen, of vergoeden bijvoorbeeld alleen ziekenhuiszorg in een door hen aangewezen ziekenhuis. Maar over het algemeen is het aanbod, en daarmee ook de prijs van de verzekering, redelijk gelijk. Op basis hiervan vaststellen wat de beste zorgverzekering is, is vrijwel onmogelijk.

Aanvullend verzekeren: de keuze is aan jou

Waar de pakketten voor de basisverzekering door de overheid zijn vastgesteld, is dat bij aanvullende verzekeringen niet het geval. Deze worden ingevuld door de maatschappijen zelf.

De meeste mensen willen graag een aanvullende verzekering afsluiten. In het basispakket wordt bijvoorbeeld de tandarts voor volwassenen niet vergoed. Ook zaken als fysiotherapie zijn in het basispakket maar erg beperkt aanwezig.

Met deze aanvullende verzekeringen kunnen verzekeraars het verschil maken. Hier treden vaker prijsverschillen op, die vaak overigens wel weer samenhangen met keuzevrijheid of andere service die wordt aangeboden. Ook nu kun je dus weer niet zo makkelijk stellen dat de ene verzekering beter is dan de ander. Je kunt echter wel vrij makkelijk uitzoeken welke verzekering voor jou in het bijzonder het beste is. Is dat degene met extra veel fysiotherapie, aangezien je daar regelmatig gebruik van maakt? Of kies je liever voor een verzekering die de orthodontiebehandeling van je kind(eren) volledig dekt? Door goed te kijken naar wat jij nodig hebt en wat een verzekeraar je kan bieden, kun je het pakket vinden dat het best bij je wensen aansluit en daarvoor de laagste prijs rekent. Het kan soms een beetje zoeken zijn, en veel vergelijken, maar voor iedereen is uiteindelijk een verzekering te vinden die als beste keuze uit de bus zal komen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!