De invloed van krachttraining op jouw leven

Denk je bij krachtsport direct aan bodybuilders of zeer gespierde mannen? Dan vertellen we je graag wat krachtsport voor jou kan doen. Want krachtsport zorgt voor een fit en gezond lichaam dat alle dagelijkse activiteiten veel makkelijker laat worden.

Daarbij hoef je voor krachttraining ook niet persé naar de sportschool. Je kan het ook gewoon thuis doen of zelfs als je op vakantie bent.

Waarom is krachttraining gezond?

Krachttraining is een training waarbij je je spieren sterker en krachtiger laat worden. Hoe het precies werkt zullen we je besparen. Daarbij creëer je ook meer spiermassa. Het fijne daarvan is dat je door die extra spiermassa een hogere vetverbranding krijgt. Dacht je dus dat je alleen door cardio af kunt vallen, dan kunnen we je vertellen dat krachttraining ook mee helpt. Daarbij is alles wat je doet makkelijker als je spieren sterker zijn. Dagelijkse activiteiten zoals de hond uitlaten bijvoorbeeld. Maar ook bij het tillen van je boodschappen merk je snel het verschil.

Combineer je deze krachttraining met oefeningen voor meer uithoudingsvermogen, dan merk je dat je heel snel fitter wordt en alles veel makkelijker gaat.

Hoe start je met krachttraining

We gaven al aan dat je hiervoor niet persé naar de sportschool moet. Wil je thuis krachttraining gaan doen, ligt het aan de oefeningen wat je er voor nodig hebt. Je kunt denken aan gewichten in de vorm van halterstang met schijven, aan dumbbells of bijvoorbeeld kettlebells. Kies je voor een halterstang dan kun je deze telkens met een halterschijfzwaarder maken. Zo kun je dus licht beginnen en langzaam opbouwen. Oefeningen die zich goed lenen voor het trainen met gewichten zijn bijvoorbeeld eenvoudige kniebuigingen maar ook lunges, push-ups of pull-ups lenen zich prima voor krachttraining.

Bij krachttraining zorg je ervoor dat de intensiteit hoog is en het aantal herhalingen juist laag. Daarbij kun je aanhouden dat het gewicht goed is als de eerste set oefeningen makkelijk gaat, de tweede wat lastiger en de derde nog wat moeilijker. Gaan de sets alle drie je heel gemakkelijk af, dan is het tijd het gewicht iets te verzwaren. Bij het kopen van gewichten is het verstandig hier rekening meer te houden. Door bij te houden welke oefening je met welk gewicht doet en hoe vaak, kun je beter je resultaat zien en weet je wanneer je over kunt stappen naar het volgende gewicht of andere oefeningen.

Combineren maakt nog fitter

Zorg je niet allen voor krachtige spieren maar daag je ook je uithoudingvermogen uit, dan merk je dat in je algehele fitheid. Je uithoudingsvermogen vergroten doe je door bijvoorbeeld te gaan hardlopen. Ook hierbij bouw je rustig op. Dit kan door 3 a 4 minuten hard te lopen af te wisselen met een paar minuten rust. Die rust kan in de vorm van wandelen of helemaal rusten. Dit blijf je om en om herhalen tot je de gewenste afstand of tijd helemaal kunt hardlopen.

Ga je op vakantie, ook dan kun je gewoon trainen. En dat kan ook prima bijvoorbeeld op het strand. Maak het jezelf makkelijker door een aantal andere te vragen om mee te doen. Maak een parcours gecombineerd met een estafette. Hierbij kun je denken aan sprinten, een deel lopen met halterschijven of andere gewichten maar ook een combi van door zand en zee lopen of nog uitdagender door de duinen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!