Afvallen met een koolhydraatarm weekmenu

Veel mensen volgen effectief het koolhydraatarm dieet. Door koolhydraten te minderen en eiwitten te verrijken bereik je namelijk makkelijk een gezondere levensstijl. Hierbij hoef je niet veel minder te eten, maar eet je vooral anders.

Goed opletten op hoeveelheid koolhydraten

Wanneer je het aantal koolhydraten in je dieet wilt minderen moet je er goed opletten dat de producten die je eet maar weinig koolhydraten bevatten. Meestal mag je tijdens het koolhydraatarm dieet maar 50-130 gram koolhydraten per dag. Probeer daarom witte rijst, pasta en aardappelen te vermijden. Ook koek, snoep en andere suikerrijke producten kan je beter niet eten. Deze zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel snel omhoog gaat en dat is niet de bedoeling.

Een goede manier om minder koolhydraten te nuttigen is door van te voren de juiste producten op te schrijven op je boodschappenlijstje. Door geen ongezonde, koolhydraatrijke producten in huis te halen hou je de verleiding op zijn laagst. Een koolhydraatarm weekmenu kan je enorm goed helpen bij het volhouden van je dieet. Je bepaalt van te voren welke gerechten je wilt eten en kan zo heel goed bijhouden wat je eet en hoeveel koolhydraten het bevat.

Ontbijt, lunch, tussendoor en diner

In je koolhydraatarm weekmenu moet je rekening houden met vier verschillende gangen. Denk aan het ontbijt, de lunch, verschillende tussendoortje en een lekker diner. Voor jezelf kun je het beste bepalen hoeveel tussendoortjes je per dag wilt eten. Als je er meer nodig hebt is dit niet erg, maar probeer dan wel tussendoortjes te kiezen die weinig koolhydraten bevatten. In je koolhydraatarm weekmenu houd je bij wanneer je wat eet, wat je eet en hoeveel koolhydraten deze maaltijd bevat. Zo kan je goed bijhouden of je nou te veel of te weinig koolhydraten hebt ingepland. Dat is handig, want dan kan je voor je inkopen doet je weekmenu bijschaven als dat nodig is.

Koolhydraatarme recepten of producten

Je kunt het koolhydraatarm weekmenu op verschillende manieren invullen. Sommige mensen vinden het hartstikke makkelijk om kant-en-klare producten te kopen die speciaal ontwikkeld zijn voor het koolhydraatarm dieet. Andere mensen vinden het juist leuk om elke dag een lekkere maaltijd zelf te koken. Het maakt niet uit welke van de twee voor jou de voorkeur heeft, zolang je het wel goed inplant.

Als je graag gebruik maakt van handige producten, zoek dan van tevoren op wat je lekker vindt. Meestal is er een grote variatie van deze producten online te bestellen, maar vind je ze niet zo snel in de supermarkt. Vul daarom het weekmenu van tevoren in met de producten die jou lekker lijken, zodat je in ieder geval voldoende producten in huis haalt om een poos door te kunnen. Het is wel handig om een poosje van tevoren een bestelling te plaatsen, omdat het toch wel even kan duren voor het binnen is. Hou hier in ieder geval rekening mee, zodat je niet straks met lege keukenkastjes zit.

Naast de handige producten, zijn er ook veel koolhydraatarme recepten te vinden die hartstikke lekker zijn. Maak een selectie van jouw favoriete recepten en haal hier de producten voor in huis. Het is hierbij wel verstandig om veel recepten te bewaren. Variatie in je dieet is namelijk erg belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!