Wat doet frisse lucht met onze gezondheid?

We staan er niet altijd bij stil, maar het inademen van frisse lucht is op meerdere vlakken enorm belangrijk en goed voor onze gezondheid. Het is dus ook niet zo gek dat we ons vaak een stuk fitter voelen op het moment dat we even lekker een stukje buiten hebben gelopen, bijvoorbeeld met de hond in het bos. Omdat lang niet iedeen zich hiervan bewust is, hebben we een aantal belangrijke voordelen voor je op een rijtje gezet, zodat je weet wat frisse lucht nu eigenlijk met onze gezondheid doet?

Verschillende manieren van frisse lucht

Bij frisse lucht denken we vaak aan de buitenlucht. Dat is natuurlijk ook zo, maar er zijn veel meer manieren! Vooral wanneer het gaat om binnenruimtes, is het belangrijk dat deze bijvoorbeeld goed worden geventileerd. Je kunt namelijk moeilijk ieder half uur naar buiten gaan om even een frisse neus te halen. Vooral in kantoren zien we daarom ook een aangelegd ventilatiesysteem of een paar luchtzuiverende planten.

Verbeterde ademhaling

Het inademen van frisse lucht helpt bij het zuiveren van onze longen en verbetert daarmee onze ademhaling. Het vermindert de kans op luchtwegaandoeningen zoals astma en allergieën. Daarnaast zorgt frisse lucht ervoor dat ons lichaam voldoende zuurstof krijgt, wat belangrijk is voor een goede werking van al onze organen. Dit is dan dus ook een van de redenen waarom het zo belangrijk is om de uitstoot van CO2 en andere stoffen terug te brengen. Door zelf je steentje bij te dragen, kunnen we dit met elkaar aanpakken. Een goede manier om dit te doen is het laten plaatsen van zonnepanelen. Zo draag je niet alleen bij aan het milieu, maar zorgt het ook voor een besparing op je energierekening. De kosten zonnepanelen worden gemiddeld zo met een jaar of 6 terugverdiend.

Goed voor de weerstand

Het klinkt misschien wat ingewikkeld, maar frisse lucht bevat een overvloed aan negatief geladen ionen, die een positieve invloed hebben op ons immuunsysteem en dus onze weerstand. Deze ionen kunnen bacteriën en virussen tegenhouden en ook bestrijden, waardoor ons lichaam beter beschermd is tegen ziektes. Regelmatig een lekkere frisse neus halen is dus ontzettend goed. Dus heb je een hond of ga je dagelijks wel naar de supermarkt, dan is het goed om de auto eens wat vaker te laten staan en gewoon eens wat vaker te gaan wandelen. Gaat het om een wandeling met de hond, dan is het goed om eens een wat groter rondje te doen of lekker het bos in te gaan met je viervoeter voor nog wat extra zuurstof.

Goed voor de concentratie

Het is niet voor niets dat veel mensen die op kantoor werken tussen de middag even een blokje om gaan. Allereerst is dit natuurlijk goed voor de doorbloeding, aangezien je de hele dag zit. Daarnaast zorgt het er ook voor dat onze hersenen meer zuurstof krijgen, waardoor we ons beter kunnen concentreren. Door deze frisse lucht komen er namelijk endorfines vrij in ons lichaam, waardoor we ons een stuk vrolijker voelen. Overigens helpt dit ook tegen stress. Dus heb je het druk of sta je voor een belangrijke deadline? Ga dan even een rondje wandelen, zodat je het laatste stukje net even een beetje extra gas kunt geven.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!