Gezond blijven, ook in de vakanties

Waar je in je dagelijks leven veel bezig bent met een gezond eetpatroon en voldoende beweging, is de vakantie voor veel mensen reden om even ‘pauze’ te nemen. Dat is te begrijpen, want mensen willen volop genieten van een ontspannen vakantie met lekker eten en drinken. Maar waarom zou je je bestaande eet- en sportschema niet aanhouden? In deze blog volgen tips om gezond te blijven tijdens de vakantie zonder in te hoeven leveren op een ontspannen verblijf.

Gezond eetpatroon aanhouden

Eet je thuis doorgaans gezond? Waarom zou je dat tijdens je vakantie noord ineens veranderen? Je ontbijt, lunch en avondeten kun je prima op eenzelfde manier invullen en waar je thuis minimaal twee stuks fruit eet, kan dat ook in je vakantie. Zit je in het buitenland, dan is het misschien zoeken naar vergelijkbare producten, maar ook dan kun je een gezond eetpatroon aanhouden. Verschil is alleen dat je nu wat meer van een lekker ijsje tussendoor of van een drankje op het terras wilt genieten. Dat mag uiteraard. Maar blijf je tegelijk je standaard eetpatroon volgen, dan hoef je dat bij thuiskomst niet meer opnieuw op te bouwen.

Balans tussen strand en bergwandelingen

Ben je van de strandvakanties of houd je van stedentrips en bergwandelingen? Veel schoolvakanties 2024 noord staan in het teken van gebalanceerde vakanties waarbij toeristen graag beide opties aanhouden. Dus waar je de ene dag lekker gaat zonnen op je strandbed, kun je de volgende dag een trip boeken naar een mooie stad. De lange wandelingen door de stad brengen je op minimaal 10.000 stappen, waarmee je de stranddag gemakkelijk compenseert. En ga je de bergen in, dan wordt de wandeling al meteen een stuk intensiever.

Blijven mediteren en sporten

Volg je thuis een strak meditatie- en sportschema? Super gezond voor je lichaam en geest, dus het is goed voor te stellen dat je dat ook tijdens je vakantie wilt aanhouden. Vul je koffer dus ook met sportkleding en zoek naar een sportschool in de buurt van je vakantieverblijf. Als je wilt, kun je tijdens de vakantie iets minder streng zijn en dan is het niet erg om af en toe een training over te slaan. Zolang je voor jezelf een haalbaar en ontspannen schema volgt waarbij je kunt blijven genieten van je vakantie. Ga je naar het buitenland, houd dan bovendien rekening met het klimaat. Als je naar een tropisch oord gaat, moet je er echt voor zorgen dat je je training aanpast en dat je heel veel water drinkt. De warme zon heeft namelijk veel effect op je lichaam. Ook doe je er verstandig aan om in de vroege ochtend te gaan sporten. Dan staat de zon nog niet hoog aan de hemel en is de temperatuur nog draaglijk.

Gezond betekent ook genieten

Ga je op vakantie, dan is dat het ultieme moment om alles achter je te laten en optimaal te genieten. Ook dat is een essentiële factor. Dus wil je gezond leven, neem dan ook de gelegenheid om tijdens je vakantie goed te ontspannen en op te laden, zodat je er bij thuiskomst weer tegenaan kunt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!