Dit is waarom een hond goed is voor je gezondheid

Een hond is natuurlijk ontzettend gezellig. Je hebt altijd iemand die vrolijk is en waar je tegenaan kunt kletsen als er verder niemand is. Toch is dit niet het enige waarvoor het goed is. Wist je namelijk dat deze trouwe viervoeters op meerdere vlakken enorm goed zijn voor onze gezondheid? Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Omdat we het belangrijk vinden dit met je te delen, hebben we een aantal belangrijke aspecten voor je op een rijtje gezet. Dit is niet alleen handig te weten voor de mensen die van plan zijn een hond in huis te nemen, maar ook voor de mensen die al een hond rond hebben lopen.

Je beweegt meer

Wanneer je net een labradoodle puppy in huis hebt, dan moet je deze natuurlijk wel regelmatig uitlaten. Vooral in het begin moeten ze na ieder slaapje naar buiten of op een trainingsmat om hun behoefte te kunnen doen. Door regelmatig met je hond te spelen en ook te wandelen, zul je merken dat je je steeds fitter gaat voelen. Uiteraard is het wel belangrijk dat je ook je eetpatroon in de gaten houdt, maar komt de extra beweging je gezondheid wel ten goede. Hoe fijn is het om lekker een half uur te gaan wandelen met je trouwe viervoeter in het bos. Dit vindt niet alleen je hond leuk, maar is ook heerlijk voor jezelf. Vooral in het voorjaar, wanneer het zonnetje schijnt is dit een aanrader.

Goed tegen de stress

Wanneer je thuiskomt na een lange dag werken, is er altijd iemand blij. Zo zal een cockapoo zwart hond je namelijk vrijwel altijd kwispelend tegemoetkomen en zul je ook merken dat je hier een stuk rustiger van wordt. Hoe leuk is het dat wanneer je een mindere dag op je werk hebt gehad, er iemand is die blij is om je te zien? Daarnaast zorgt ook het aaien en knuffelen van een hond voor extra ontspanning. Je kunt je dus wel voorstellen waarom veel alleenstaanden het zo leuk vinden om een hond te nemen. Zo hebben ze altijd gezelschap en iemand waar ze tegenaan kunnen kletsen, zonder dat ze hun mening (kunnen) geven.

Goed voor je sociale contacten

Je kent het wel, je loopt buiten met je hond en wanneer de overbuurman met zijn hond voorbij loopt, beginnen de beide honden flink te kwispelen en aan elkaar te snuffelen. Dit verplicht je er eigenlijk toe om een gesprekje aan te knopen, zodat de honden rustig hun gang kunnen gaan. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit ook zorg voor wat sociale contacten, die je misschien daarvoor niet had. We zien namelijk regelmatig dat hier vriendschappen en zelfs relatief uit kunnen voortvloeien. Zoals je dus kunt zien heeft een hond op allerlei verschillende vlakken een enorme positieve invloed op onze gezondheid. Natuurlijk is het niet de bedoeling om een hond alleen vanuit deze praktische overwegingen te nemen, maar wel echt omdat je dol bent op deze diertjes. Denk er dus wel even goed over na voordat je een beslissing neemt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!