Wat als thuis wonen met dementie niet meer gaat?

Dementie

Heeft uw ouder of geliefde dementie? Dan staat u een spannende en onzekere tijd te wachten. De ontwikkeling van de ziekte verschilt van persoon tot persoon. Wel is het altijd zo dat de klachten langzaam, maar zeker toenemen en het dagelijks functioneren achteruit gaat.

Merkt u op een gegeven moment op dat zelfstandig thuis wonen niet meer gaat? Dan is het fijn om voorafgaand de alternatieve woonvormen onderzocht te hebben. De woonvorm moet goed aansluiten bij wat de persoon gewend is. Ook dient er voldoende en gespecialiseerde zorg aangeboden te worden zodat uw geliefde goed ondersteund wordt en u weer de rol als geliefde, dochter of zoon kunt aannemen.

Waarop te letten?

Tegenwoordig zijn er diverse mogelijkheden voor mensen met dementie. Zo wordt er eerst gekeken of er met thuiszorg en/of mantelzorgers gewerkt kan worden. Daarmee zal uw geliefde langer thuis kunnen blijven wonen. Komt het moment dat die zorg niet meer voldoende is, dan zal er gekeken moeten worden naar een verpleeghuis. Beter is een verpleeghuis waarbij er extra zorg kan worden geboden voor mensen met dementie. Toch blijkt vaak, dat zelfs de zorg die daar wordt aangeboden niet voldoende is. Lees hieronder waarop u moet letten, indien u de zoektocht start:

Echte aandacht en dementiezorg

Mensen met dementie hebben meer zorg nodig dan ouderen zonder dementie. Niet alleen is de zorg complexer, maar ook dient er tijd vrijgemaakt te worden voor persoonlijke aandacht. Natuurlijk is persoonlijke aandacht onderdeel van de zorg die geleverd wordt, maar het gaat verder dan dat. Goede gesprekken, een helpende hand bij dagelijkse bezigheden of simpelweg gezellig een kaartje leggen. Iemand echt leren kennen helpt enorm veel bij het welzijn van bewoners. Bij uw zoektocht naar goede dementiezorg is het dus ook belangrijk te letten op de gemiddelde bezetting. Met meer (gespecialiseerde) verzorgers, verplegers en andere medewerkers kan er ook meer aandacht worden besteed aan de bewoners.

Veiligheid, privacy én comfort

Naast de zorg is het belangrijk dat de persoon zich op zijn gemak voelt in de woning. Dat terwijl comfort nooit afbreuk mag doen aan de faciliteiten die iemand met dementie nodig heeft om veilig te kunnen wonen. Bij een zorgverlener gespecialiseerd in dementiezorg wordt de ideale balans gevonden tussen comfort, veiligheid, privacy, de eigen gewoontes en echte medische zorg. Alle aspecten worden deskundig afgewogen en er wordt een comfortabele woning gecreëerd waarin uw geliefde zich vrijwel direct thuisvoelt. Kleinschalig wonen met dementie is dan ook eigenlijk een voorwaarde om goede persoonlijke dementiezorg te kunnen leveren.

Bezoek de verschillende organisaties

Natuurlijk heeft u alle brochures en alle informatie die op internet wordt aangeboden gelezen. U heeft zich dan ook goed voorbereid. Toch is het verstandig nog meer te lezen, maar dan over de werkwijze van organisaties welke je in overweging neemt. Ook het bezoeken van de verschillende locaties en zorgvormen is een aanrader.  Bij Martha Flora wordt u daarom ook daarnaast van harte uitgenodigd om eens langs te komen op de locatie. U ontmoet dan de locatiemanager, de medewerkers en u ervaart dan zelf de sfeer. Iets dat natuurlijk beschreven is op de website, maar pas echt ‘binnenkomt’ zodra u de locatie bezoekt.

U staat er niet alleen voor

Zoals aangegeven is of wordt het een onzekere tijd. Niemand weet wanneer het moment van verhuizen aanbreekt. Twijfel over uw situatie is dan ook niet gek. Met de checklist van Martha Flora kunt u misschien een betere inschatting maken. Heeft u desondanks alle informatie toch nog vragen? Neem dan contact op met Martha Flora. Uw situatie wordt dan uitvoerig besproken om zo tot een passend advies te komen dat u meer gerust zal stellen.

 

https://images.pexels.com/photos/8172814/pexels-photo-8172814.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=2

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!