Last van hoofdpijn? 5 oorzaken en oplossingen opgesomd

Hoofdpijn is een relatief veel voorkomend medisch probleem, en de meeste mensen zullen er minstens een in hun leven last van hebben. Het meest opvallende teken van hoofdpijn is de aanwezigheid van ongemak in het hoofd of gezicht. Dit kan een kloppend gevoel zijn, een voortdurende pijn, of een scherpe of lichte pijn. Medicatie, technieken om met stress om te gaan, en talloze andere manieren en methoden kunnen helpen hoofdpijn te behandelen. In dit artikel staat alles over clusterhoofdpijn centraal.

Waarom krijgen mensen hoofdpijn?

Het ongemak van hoofdpijn wordt veroorzaakt door de wisselwerking van boodschappen in de hersenen, de bloedvaten, en de zenuwen in de omgeving. Wanneer iemand hoofdpijn heeft, stimuleert een niet helemaal begrepen mechanisme specifieke neuronen, die dan spieren en bloedvaten beïnvloeden. Deze zenuwen geven boodschappen aan de hersenen die met pijn in verband worden gebracht.

5 Oorzaken van clusterhoofdpijn:

  • Emotionele stress in verband met familie en vrienden, werk, of school.
  • Alcoholgebruik.
  • Depressie.
  • Veranderingen in eet- of slaappatroon.
  • Overmatig medicijngebruik.

Oplossingen tegen hoofdpijn:

Hieronder volgen enkele efficiënte huismiddeltjes die gebruikt kunnen worden om op natuurlijke wijze van hoofdpijn af te komen.

Drink water: het is aangetoond dat het consumeren van water bij de meeste uitgedroogde mensen de symptomen van hoofdpijn kan verlichten, ergens 30 minuten tot drie uur na consumptie. Bovendien kan uitdroging het moeilijk maken je te concentreren en tot irritatie leiden, die allemaal je symptomen aanzienlijk ernstiger kunnen doen lijken.

Concentreer je op het innemen van voldoende vocht gedurende de dag en het eten van voedsel dat veel water bevat om te helpen hoofdpijn door uitdroging te voorkomen.

Probeer een koud kompres

Je moet een ijspakking op je voorhoofd aanbrengen als je last hebt van hoofdpijn. Het is mogelijk dat een koude douche, een zak diepvriesgroenten, of zelfs ijsblokjes gewikkeld in een handdoek de kwelling kunnen helpen verlichten. Houd het kompres de volgende 15 minuten op je hoofd, en verwijder het dan weer voor de volgende 15 minuten om jezelf respijt te geven.

Beperk alcoholinname

Studies hebben aangetoond dat alcohol migraine kan uitlokken bij ruwweg een derde van de personen die regelmatig aan hoofdpijn lijden, ook al krijgen de meeste mensen geen hoofdpijn na het nuttigen van een alcoholisch drankje. Bij veel mensen zijn stress- en clusterhoofdpijnen in verband gebracht met alcoholgebruik.

Het is een vaatverwijdend middel, dat de bloedvaten opent om meer bloed door te laten stromen. Sommige personen melden hoofdpijn als bijwerking van vasodilaterende therapie. Vasodilatoren, zoals bloeddrukverlagende medicijnen, kunnen hoofdpijn als bijwerking veroorzaken.

Als diureticum zorgt alcohol ervoor dat het lichaam vaker vloeistoffen en elektrolyten verliest dan anders het geval zou zijn. Uitdroging kan als gevolg van dit vochtverlies hoofdpijn opwekken of verergeren.

Gebruik een verwarmend kussen of heet kompres

Gebruik een verwarmingskussen op de rug of nek van je hoofd als je last hebt van spanningshoofdpijn. Zorg ervoor dat de streek waar je pijn ervaart eerst verwarmd is. Een andere mogelijkheid is om een warme douche te nemen.

Zorg voor voldoende slaap

Een gebrek aan slaap kan je gezondheid op verschillende manieren schaden, en het kan sommige individuen zelfs hoofdpijn bezorgen.

Zo stelde een onderzoek de frequentie en intensiteit van hoofdpijn tegenover die van mensen die elke nacht minder dan zes uur sliepen, tegenover die van anderen die elke nacht beduidend langer sliepen. Het bleek dat mensen die minder sliepen hoofdpijn hadden die zowel vaker als intenser was.

Anderzijds heeft onderzoek aangetoond dat buitensporig lang slapen hoofdpijn kan veroorzaken. Als gevolg daarvan is het verkrijgen van de juiste hoeveelheid rust essentieel voor wie natuurlijke methoden zoekt om hoofdpijn te vermijden.
Streef naar tussen de zeven en negen uur slaap elke nacht om van de grootst mogelijke voordelen van je nachtrust te profiteren.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!