De beste gezondheidsinnovaties door hackathons 

De wereldbevolking stijgt. De zorg wordt onbetaalbaar en toch willen we ervoor zorgen dat iedereen gezond blijft. Out-of-the-box denken is nodig om de zorg ook in de toekomst betaalbaar te houden en ervoor te zorgen dat personeel niet overspannen thuis komt te zitten. Steeds meer partijen ontdekken de kracht van een hackathon. Zo organiseert in Nederland Hackathonopmaat.nl regelmatig hackathons in de zorg waarbij ze goed hackathon advies geven waarna partijen zelf een hackathon organiseren. Maar in nog meer gevallen ontzorgen zij partijen volledig bij het organiseren van hackathons.

Ook op wereldwijdniveau worden er steeds vaker hackathons georganiseerd. Zo kwamen onlangs enkele van de slimste ingenieurs, productontwerpers en technologische geesten ter wereld samen tijdens Stanford’s Health Hackaton genaamd Health++ om hun kennis en passie in te zetten in een poging om enkele van ‘s werelds zwaarste gezondheidsuitdagingen op te lossen of in ieder geval te verlichten. Hieruit ontstonden diverse innovaties, waarbij de onderstaande oplossingen als zeer kansrijk werden bestempeld:

MediBot

Chatbots worden steeds populairder, ook in de gezondheidsindustrie. MediBot maakt gebruik van die technologie om Medicaid-patiënten met een laag inkomen gemakkelijk toegang te geven tot gedetailleerde informatie over belangrijke gezondheidszaken, en om ze in contact te brengen met een arts die aanvullende ondersteuning kan bieden. Met behulp van een Facebook Bot kunnen patiënten 24 uur per dag vanaf elke locatie berichten sturen. De bot kan zelfs helpen als je je verzekeringskaart verloren bent.

YourPacifier

YourPacifier, een van de winnaars van de hackathon, is een slimme fopspeen die de hydratatie van een baby in de gaten houdt. Tijdens het gebruik voelt YourPacifier voortdurend de vochtigheid van de lippen van een baby en stuurt de verzamelde gegevens naar een bijbehorende app. Wanneer een afwijking wordt gedetecteerd, waarschuwt de app de ouders en vraagt ​​​​ze om enkele basisvragen te beantwoorden, die vervolgens bepalen of rehydratatie of zelfs ziekenhuisopname nodig kan zijn. De fopspeen bevat zelfs een orale rehydratie-oplossing, die automatisch kan worden toegediend in het geval dat het kind ernstig uitgedroogd raakt.

Mobile EMT

Bij een plotselinge verwonding tellen seconden mee om te bepalen welke stappen nodig zijn om de juiste medische hulp te krijgen. Hierbij kan Mobile EMT helpen, dit is een mobiele oplossing die artsen overal ter wereld real-time toegang geeft tot je vitale functies. Het systeem stelt artsen in staat om patiënten op afstand te evalueren en te bepalen of specialistische interventie of ziekenhuisopname nodig is, of algemene medische hulp te bieden. Het idee is om ambulancemedewerkers uit te rusten met een app en een draadloos apparaat dat je vitale functies opneemt. De resultaten hiervan worden gestuurd naar de artsen zodat ze een beslissing kunnen maken.

Alexassist

Naarmate de wereldbevolking vergrijst, leven meer mensen dan ooit met chronische medische aandoeningen die regelmatig moeten worden gecontroleerd om de patiënt gezond te houden en langer te laten leven. Alexassist maakt gebruik van de Alexa-spraakassistent van Amazon en is ontworpen om patiënten te helpen hun chronische gezondheidsproblemen, zoals diabetes, te monitoren met een eenvoudige, spraakgestuurde interface. Het programma, gebouwd met behulp van een Raspberry Pi 3, kan zelfs familieleden waarschuwen als de gezondheid van de patiënt verslechtert. Het fungeert als een soort virtuele thuiszorgverlener en biedt nuttige herinneringen aan gebruikers om medicijnen te nemen of hun bloedglucosewaarden te testen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!