De voordelen van een gezond seksleven

Gezond sekslevenAls reproductie psychiater en gecertificeerd seksuoloog helpt dr. Cirino vrouwen die kampen met emotionele of mentale gezondheid belemmeringen bij het opbouwen van een gezond seksleven.  

Studies hebben aangetoond dat seks uiterst heilzaam is voor onze gezondheid. Seks activeert een verscheidenheid aan neurotransmitters die niet alleen invloed hebben op onze hersenen, maar ook op verschillende andere organen in ons lichaam.  

De voordelen van seks voor vrouwen zijn onder andere: 

  • Lagere bloeddruk
  • Beter immuunsysteem
  • Betere gezondheid van het hart, mogelijk inclusief een lager risico op hartaandoeningen
  • Verbeterd gevoel van eigenwaarde
  • Verminderde depressie en angst
  • Verhoogd libido
  • Onmiddellijke, natuurlijke verlichting van pijn
  • Beter slapen
  • Verhoogde intimiteit en nabijheid tot een seksuele partner
  • Algehele stressvermindering, zowel fysiologisch als emotioneel.

Vrouwen hebben natuurlijk een verscheidenheid aan levensstijlen, situaties en voorkeuren als het op seks aankomt. Gelukkig kunnen alle vrouwen de voordelen van seks ervaren, ongeacht hun situatie. Een erectiepil of erectie problemen oplossen is niet nodig wanneer je op een natuurlijke manier seks hebt met je bedpartner.

Hoe zit het met vrouwen die geen partner hebben? 

Alleen seks hebben door masturbatie stimuleert niet de afgifte van evenveel oxytocine of andere stemming bevorderende hormonen als seks hebben als onderdeel van een liefdevolle relatie. Dit betekent iets minder voordeel als het gaat om eigenwaarde en depressie. Maar vrouwen zonder partner kunnen nog steeds genieten van fysiologische voordelen zoals pijnvermindering, betere slaap en lagere bloeddruk.

Wat als een seksuele ervaring geen orgasme inhoudt? 

Experts zeggen dat er neurotransmitters zijn die niet geactiveerd worden zonder een orgasme, maar er zijn er ook genoeg die dat wel doen. Je kunt neurochemische stoffen vrijmaken door de huid te strelen, te kussen, seksueel te praten, je dicht bij je partner te voelen en te genieten van wederzijdse seksuele bevrediging.

Hoe zit het met vrouwen die misschien al lang geen seks hebben gehad? 

Studies tonen aan dat hoe meer seks je hebt, hoe beter je seksuele functie zal zijn. Vrouwen die al een tijdje geen seks hebben gehad, kunnen er baat bij hebben om uit te zoeken waarom niet. Voorgeschiedenis van pijn, trauma of vermijding op andere manieren zijn allemaal te behandelen.

Cardio en seks

Als je je dagelijkse cardio routine hebt gemist, geen zorgen – je kunt wat seks met je partner inlassen om het in te halen. Seks is misschien niet hetzelfde als het lopen van een marathon, maar het verbrandt wel calorieën en kan meetellen voor je dagelijkse cardio. De gemiddelde seks sessie duurt ongeveer 30 minuten, en volgens een onderzoek uit 2013 gepubliceerd in PLOS One verbranden mannen gemiddeld ongeveer 101 calorieën per 30 minuten seks, en vrouwen gemiddeld 69, waardoor het een matige-intensiteit workout is.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!