Gezond worden na een alcoholverslaving en tegenslag

Alcoholverslaving

Alcohol- en drugsmisbruik eisen een zware tol van het menselijk lichaam. Herstellen van een alcoholverslaving is een geleidelijk proces, en voeding is een van de vele zaken waaraan aandacht moet worden besteed. Alcoholisme is vooral moeilijk om van te herstellen omdat de ontgiftingsfase gecompliceerd is (waarbij zorgvuldige controle, medicatie en ondersteuning nodig zijn) en alcohol zelf moeilijk te vermijden is tijdens de dagelijkse omgang met anderen. Voedsel is van vitaal belang om het lichaam te helpen zichzelf weer op te bouwen en gezond te blijven.

Wanneer je alcohol en drugs misbruikt, zul je:

  • Minder voedsel consumeren (behalve bij marihuanagebruik)
  • Kes je minder voedzaam voedsel en/of sla je maaltijden over
  • Verhoogt u de snelheid waarmee uw lichaam energie verbruikt
  • Vergroot je het verlies van voedingsstoffen door braken en diarree

Uw darmen beschadigen, zodat ze de voedingsstoffen in het voedsel niet goed kunnen opnemen

Voeding beïnvloedt de manier waarop de hersenen functioneren. Wanneer uw lichaam niet genoeg hersens chemicaliën (neurotransmitters) produceert of de chemicaliën niet in evenwicht zijn, kunt u zich prikkelbaar en angstig voelen. U kunt last krijgen van hunkeren naar voedsel, angst en een onvermogen om te slapen. De resulterende stress kan ook het geheugen aantasten en/of mensen paranoïde, moe, ontevreden of depressief maken.

Wat en hoe te eten tijdens het herstel

Tijdens het herstel moet u een dieet volgen dat het serotonineniveau (een hormoon dat helpt bij ontspanning) in de hersenen in evenwicht brengt. Dit betekent dat u koolhydraatrijk voedsel moet eten, vooral de complexe koolhydraten in zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals peulvruchten (bonen, linzen en erwten), wortel groenten (aardappelen en wortelen), pasta’s en brood. Door deze voedingsmiddelen te eten in combinatie met eiwitten in uw maaltijden, blijft u op uw best.

Tekorten aan vitaminen van het B-complex, zoals thiamine, folaat of foliumzuur, en B12 komen vaak voor bij alcoholisme, en ontoereikende voorraden van andere B-vitaminen en vitamine C komen vaak voor. Chronisch alcoholgebruik verhoogt ook het verlies van mineralen zoals zink, magnesium en calcium uit het lichaam. IJzer vormt hierop een uitzondering en komt zelden voor in tekorten, omdat alcohol het maagslijmvlies beschadigt, waardoor de ijzeropname toeneemt.

In het eerste jaar nadat u bent gestopt met alcohol of drugs, zijn uw voedingsbehoeften groter dan normaal. U moet ervoor zorgen dat u uw lichaam dagelijks goede voeding geeft. Zelfs als je gezond en gevarieerd eet terwijl je drugs en alcohol gebruikt, zijn er minder voedingsstoffen beschikbaar om aan je voedingsbehoeften te voldoen, omdat veel van die voedingsstoffen worden gebruikt om je lichaam te ontgiften.

ConnectionSGGZ.nl biedt Specialistische Geestelijke Gezondheidszorg (SGGZ). Wij specialiseren ons in het behandelen van verslaving en de onderliggende problematiek. Als zorginstelling is Connection SGGZ toegelaten door het Ministerie van Volksgezondheid en Sport en wij zijn in het bezit van een WTZa-vergunning.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!