Deze gezondheidsproblemen kan oude isolatie veroorzaken

Oude isolatie is een belangrijke oorzaak van een slechte luchtkwaliteit binnenshuis en een verminderd interieurcomfort. Je verouderde isolatie kan ook gezondheidsproblemen opleveren, vooral voor bewoners met bestaande ademhalingsproblemen. Isolatie is overal in je huis, je zolder, je kruipruimtes, zelfs garages kunnen geïsoleerd worden. De realiteit is dat alle standaard isolatie-opties een zekere mate van potentiële toxiciteit vertonen. Daarom is het zo belangrijk om  een ​​erkend isolatiebedrijf in te schakelen bij het vervangen van isolatie – en zorg ervoor dat bij elke stap de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Er zijn namelijk drie belangrijke redenen waarom oudere isolatie gezondheidsproblemen met zich meebrengt.

Glasvezeldeeltjes

Het merendeel van de isolatie die vóór tien jaar geleden is geïnstalleerd, is glasvezelisolatie die is neergelegd (of uitgerold) in wat lijkt op zachte, gezwollen platen of matten. Glasvezel klinkt precies zoals waar het van gemaakt is – heel klein, glasvezels of filamenten. Dit is een van de redenen waarom het hanteren van glaswol isolatie voldoende bescherming vereist in de vorm van een veiligheidsbril, maskers en het aantrekken van kleding/petten/handschoenen die de blootgestelde huid bedekken. Hoewel de filamenten in het begin misschien niet zo lekker aanvoelen, zijn ze zo scherp als glas en beginnen ze de huid en ogen te irriteren. Bij inademing irriteren deeltjes de longen en – na verloop van tijd – leidt voortdurende blootstelling aan glasvezel tot chronische gezondheidsproblemen. Aan het begin is glasvezel veilig als je het gebruikt bij je plat dak isoleren buitenzijde, maar door de jaren heen kan het kapot gaan waardoor de deeltjes voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Schimmelsporen

Schimmel is een andere zorg voor zolders die oud zijn en grotendeels onbeheerd worden achtergelaten. Zelfs als je nog nooit een daklek hebt gehad, is je oudere zolder nog steeds vatbaar voor vochtschade en schimmelgroei door condensatie. Meestal is dit het gevolg van een onevenwichtige afdichting, ventilatie en  het ontbreken van een goede vochtbarrière. In ieder geval kunnen historische lekkages of cumulatieve vochtschade leiden tot schimmel- en meeldauwgroei. Huizen aan de kust zijn hier bijzonder kwetsbaar voor vanwege de hogere luchtvochtigheid. Zodra schimmel zich in je isolatie heeft gevestigd, dringen de sporen in de lucht door het huis via scheuren, tocht of oudere/lekkende kanalen. Hoewel je misschien geen bewijs van schimmel of meeldauw in je huis ziet, maakt het zich meestal bekend in de vorm van allergie-achtige symptomen.

Giftige stoffen

Net zoals schimmelsporen doordringen in de lucht die door een gebouw circuleert, doen ontgassende gifstoffen dat ook. Als je isolatieproducten bekende gifstoffen bevatten (de meeste commerciële producten doen dat), kunnen deze ook potentiële gezondheidsproblemen opleveren. Huizen die vóór de jaren tachtig zijn gebouwd, kunnen bijvoorbeeld isolatie op basis van ureum-formaldehyde en/of asbest hebben, die beide zeer giftig zijn en nu volledig verboden zijn. Als je huis dit type isolatie heeft, moet het onmiddellijk worden vervangen door een professional die over de juiste apparatuur beschikt om je gezin te beschermen. Ook in spuitschuimisolatie zitten giftige ingrediënten, waarvan polyurethaan een goed voorbeeld is. Na verloop van tijd kun je dit gaan inademen en hierdoor gezondheidsproblemen krijgen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!