Voordelen voor de gezondheid van bananen

Bananen zijn een van de meest geconsumeerde vruchten ter wereld. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen waarvan is aangetoond dat ze een beschermend effect hebben op de gezondheid. Het zou een goed idee zijn om van deze voordelen gebruik te maken. Hoe belachelijk het ook mag klinken, je wilt waarschijnlijk een of twee bananen in je handtas meenemen om op elk moment van de dag te eten als je buiten bent na het lezen van deze feiten.

 

Het is aangetoond dat bananen helpen bij de spijsvertering en gewichtsverlies

Bananen bevatten veel vezels, wat je kan helpen om een ​​regelmatige stoelgang te behouden. Naar schatting kan één banaan in ongeveer 10% van je dagelijkse vezelbehoefte voorzien. Vitamine B6 kan u ook helpen diabetes type 2 te voorkomen en te helpen bij het verminderen van lichaamsvet. Bananen zijn over het algemeen fantastisch om af te vallen, omdat ze een zoete smaak hebben en vol zijn, wat helpt om het hongergevoel te onderdrukken. Bananen bevatten een hoge concentratie resistent zetmeel, een soort voedingsvezel. Bananen zien er misschien niet esthetischer uit dan je telefoontasje, maar ze hebben veel voordelen.

 

Bananen kunnen heilzaam zijn tijdens lichamelijke activiteit

Misschien wil je wat bananen consumeren voordat je naar de sportschool gaat, of misschien zelfs de bananen in je sporttas stoppen nadat je dit hebt gelezen. Het is aangetoond dat bananen gunstiger zijn dan sportdranken wat betreft het tanken van energie en elektrolyten. Onderzoekers vergeleken atleten die elke 15 minuten tankten met Gatorade met atleten die elke 15 minuten tankten met een banaan en water. De prestatietijden en lichaams fysiologie van de atleten bleken in beide omstandigheden hetzelfde te zijn, aldus de onderzoekers. De serotonine en dopamine van de banaan kunnen echter ook je antioxidant capaciteit verhogen en je helpen bij het omgaan met oxidatieve stress, wat resulteert in betere algehele prestaties.

 

Bananen zijn goed voor de gezondheid

Volgens sommige onderzoeksresultaten kan het eten van bananen met mate je beschermen tegen nierkanker. Volgens een Zweedse studie die in 2005 in het International Journal of Cancer werd gepubliceerd, verminderen vrouwen die elke maand meer dan 75 porties fruit of groenten aten hun risico op nierkanker met 40%, waarbij bananen in dit opzicht de meest effectieve vrucht waren. Als je vier tot zes bananen per week eet, kun je volgens het onderzoek je kans op nierkanker halveren. Dit komt door de hoge concentraties van antioxidante fenolische chemicaliën in bananen die gunstig kunnen zijn bij het voorkomen van nierkanker.

 

Bananen bieden tal van gezondheidsvoordelen, waaronder geestelijke gezondheid

Bananen kunnen gunstig zijn bij de behandeling van depressie. Dit komt door grote hoeveelheden tryptofaan, die het lichaam omzet in serotonine, de chemische stof in de hersenen die de stemming verbetert. Volgens MedlinePlus is tryptofaan een essentieel aminozuur dat het lichaam nodig heeft om te helpen bij de productie van serotonine en melatonine – een chemische stof die betrokken is bij de regulatie van slaap. Daarnaast kan vitamine B6 je helpen om ‘s nachts beter te slapen en kan magnesium je helpen je spieren te ontspannen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!