5 Tips om gezond(er) te eten tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur: tijd voor lekker eten en drankjes. Maar als je een beetje op de lijn wilt letten, kan dat lastig zijn. Gelukkig hoef je lang niet altijd ongezond te eten. Wij geven je 5 tips mee, zodat je toch nog flink kunt genieten van alle feestelijkheden.

1. Bak zelf een hartige taart of quiche

Er zijn genoeg hartige taart recepten te vinden, die je als je wilt zelf een beetje kunt aanpassen naar een light variant. De vulling bepaal je uiteindelijk helemaal zelf, voor zowel de taart als de quiche. Denk aan gerookte kipfilet, groente of geitenkaas.

2. Salade als voorgerecht of bijgerecht

Een salade is niet alleen een gezond gerecht, maar je kunt er ook heel veel kanten mee op. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lekkere pasta salade, maar er zijn ook recepten voor een gezonde kip- of tonijn salade.

3. Kies voor verse groenten en fruit

Als je wat meer groenten en fruit wilt eten, kun je deze ook toevoegen aan je voorgerechten of bijgerechten. Zo kun je bijvoorbeeld wat rucola toevoegen aan je salade, of een lekker stukje fruit toevoegen aan je magere yoghurt of ontbijt. Je kunt ook zelf een brood bakken aan de hand van deze heerlijke brood recepten en dit eten bij een lekkere kop soep.

4. Maak een vegetarische schotel

Als je liever vegetarisch eet, is dat natuurlijk ook geen probleem. Er zijn genoeg vegetarische recepten te vinden, waar je zelf een keuze uit kunt maken. Zo kun je bijvoorbeeld een lekkere groente schotel maken, of een heerlijke courgette pasta met een lichte saus en extra groente.

5. Drink voldoende water

Het is belangrijk om voldoende water te drinken, ook als je wat aan de lijn wilt doen. Water zorgt ervoor dat je lichaam goed kan blijven functioneren en helpt je bovendien om af te vallen. Probeer daarom dagelijks minimaal 1,5 liter water te drinken. Als je toch liever iets met een smaakje drinkt, dan kun je ook vers fruit in je water doen voor een extra twist.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!