Fietsen en voordelen voor de gezondheid

Om fit en gezond te zijn moet je lichamelijk actief zijn. Regelmatige lichaamsbeweging kan u helpen beschermen tegen ernstige ziekten zoals obesitas, hartziekten, kanker, psychische aandoeningen, diabetes en artritis. Regelmatig fietsen is een van de beste manieren om het risico op gezondheidsproblemen als gevolg van een zittende levensstijl te verminderen.

Fietsen is een gezonde, weinig belastende vorm van lichaamsbeweging die door mensen van alle leeftijden kan worden beoefend, van jonge kinderen tot oudere volwassenen. Het is ook leuk, goedkoop en goed voor het milieu.

Fietsen naar het werk of naar de winkel is een van de meest tijdsefficiënte manieren om regelmatige lichaamsbeweging te combineren met uw dagelijkse routine. Naar schatting een miljard mensen fietsen elke dag – voor vervoer, recreatie en sport.

Fietsen voor gezondheid en fitness

Het kost slechts twee tot vier uur per week om een algemene verbetering van uw gezondheid te bereiken. Fietsen is:

 • Weinig impact – het veroorzaakt minder spanning en blessures dan de meeste andere vormen van lichaamsbeweging.
 • Een goede spiertraining – bij het fietsen worden alle belangrijke spiergroepen gebruikt.
 • Makkelijk – in tegenstelling tot sommige andere sporten vereist fietsen geen grote fysieke vaardigheden. De meeste mensen weten hoe ze moeten fietsen en als je het eenmaal hebt geleerd, vergeet je het niet meer.
 • Goed voor kracht en uithoudingsvermogen – fietsen vergroot het uithoudingsvermogen, de kracht en de aërobe conditie.
 • Zo intensief als u wilt – fietsen kan in het begin met een lage intensiteit worden gedaan, als u herstellende bent van een blessure of ziekte, maar kan worden opgebouwd tot een veeleisende fysieke training.
 • Een leuke manier om fit te worden – het avontuur en de kick die u krijgt van het afdalen van heuvels en het buiten zijn, betekent dat u eerder geneigd bent regelmatig te blijven fietsen, in vergelijking met andere fysieke activiteiten die u binnen houden of die speciale tijden of plaatsen vereisen.
 • Tijdsbesparend – als vervoermiddel vervangt een herenfiets sedentaire (zittende) tijd die wordt doorgebracht met motorvoertuigen of trams, treinen of bussen door gezonde lichaamsbeweging. Fietsaccessoires zoals een elektrische motor op de fiets zorgt ervoor dat je nog sneller gaat.

Gezondheidsvoordelen van regelmatig fietsen

Fietsen is vooral een aerobe activiteit, wat betekent dat uw hart, bloedvaten en longen een training krijgen. U haalt dieper adem, transpireert en ervaart een verhoogde lichaamstemperatuur, waardoor uw algehele conditie verbetert.

De gezondheidsvoordelen van regelmatig fietsen zijn onder meer:

 • Verhoogde cardiovasculaire conditie
 • Meer spierkracht en flexibiliteit
 • Verbeterde mobiliteit van de gewrichten
 • Minder stress
 • Verbeterde houding en coördinatie
 • Versterkte botten
 • Minder lichaamsvet
 • Preventie of beheer van ziekten
 • Minder angst en depressie.

Obesitas en gewichtsbeheersing

Fietsen is een goede manier om je gewicht onder controle te houden of te verminderen, omdat het je stofwisseling verhoogt, spieren opbouwt en lichaamsvet verbrandt. Als u probeert af te vallen, moet fietsen worden gecombineerd met een gezond voedingsplan. Fietsen is een comfortabele vorm van lichaamsbeweging en u kunt het tijdstip en de intensiteit veranderen – het kan langzaam worden opgebouwd en gevarieerd om bij u te passen.

Uit onderzoek blijkt dat u minstens 8.400 kilojoules (ongeveer 2.000 calorieën) per week moet verbranden met lichaamsbeweging. Met rustig fietsen verbrandt u ongeveer 1.200 kilojoules (ongeveer 300 calorieën) per uur.

Als u twee keer per dag fietst, lopen de verbrande kilojoules snel op. Brits onderzoek toont aan dat je met elke dag een half uur fietsen in een jaar tijd bijna vijf kilo vet verbrandt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!