4 tips om gezonder te bakken 

Als je van bakken en desserts houdt, geven we je 5 eenvoudige tips voor gezond bakken! Je kunt elk van je favoriete desserts omtoveren in gezondere opties met deze eenvoudige tips die de voeding verhogen terwijl ze dezelfde geweldige smaak behouden. Zo is zelfs een gezonde taart bakken mogelijk!

Vervang olie of boter door Griekse yoghurt

Verwissel een deel van de olie, zure room of boter in je recept voor Griekse yoghurt als een gezond en eiwitrijk alternatief! Je dessert krijgt ook een boost van calcium en vitamine D. Kies gewone ongezoete yoghurt voor een optie met minder suiker en wees niet bang om Griekse yoghurt te gebruiken die vet bevat. Het geeft een romiger consistentie aan uw dessert in vergelijking met magere yoghurt. Probeer deze romige chocoladepudding gemaakt met Griekse yoghurt, banaan en avocado! Conversie:

  • 1 kop zure room = 1 kop Griekse yoghurt
  • 1 kop boter = ½ kop boter + ½ kop Griekse yoghurt
  • 1 kop olie = ¾ kop Griekse yoghurt
  • 1 kop zware room = ½ kop zware room + ½ kop Griekse yoghurt

Kies voor donkere chocolade

Als je recept chocolade vereist, kies je voor pure chocolade in plaats van melkchocolade voor meer smaak en minder suiker. Zoek voor de gezondste optie naar pure chocolade met ten minste 70% cacaobestanddelen. Pure chocolade bevat ook meer verbindingen die flavonoïden worden genoemd. Flavonoïden zijn een type antioxidant dat wordt geassocieerd met gezondheidsvoordelen. Probeer pure chocoladeschilfers te gebruiken als je bananen muffins met chocolade wilt maken, maar je kunt ze eventueel ook voor andere recepten gebruiken.

Gebruik fruit in plaats van geraffineerde suiker

Probeer maximaal de helft van de geraffineerde suiker in je recept om te ruilen voor fruit. Fruit bevat natuurlijke suikers die geweldig zijn om zoetheid toe te voegen aan gebak, samen met een boost aan vezels en voedingsstoffen zoals vitamine C. Onze favoriete fruitsoorten om te bakken zijn appel en banaan!  Vervang de suiker in je recept door appelmoes, geraspte appel (houd de schil erop voor de meeste voeding) of geprakte banaan in een verhouding van 1:1. Met deze omwisseling moet je de hoeveelheid vloeistof in je recept verfijnen. Doorgaans is het voldoende om de vloeistof (melk, water, enz.) met ¼ kopje te verminderen. Als het recept geen toegevoegde vloeistof vereist, hoef je het niet aan te passen. Deze ruil werkt het beste met broden, muffins en brownies.

Gebruik eieren voor het binden van ingrediënten

Eieren bevatten veel eiwitten en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, D, B12, ijzer en foliumzuur. Ze geven niet alleen een boost aan voedingsstoffen aan recepten, eieren vervullen ook veel verschillende culinaire functies:

  • Het eiwit in eieren wordt steviger en stolt bij verhitting, waardoor je dessert een belangrijke structurele ondersteuning krijgt.
  • Lecithine, gevonden in eigeel, is een natuurlijke emulgator die helpt bij het creëren van soepel beslag en deeg.
  • Eieren helpen lucht in je recept te vangen en vast te houden, waardoor een lichter en luchtiger dessert ontstaat. Eiwitten zijn hier bijzonder goed in!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!