Voedsel 3D printen? Dat kan! 

Met een 3D print service is zoveel meer mogelijk dan je denkt. Zo wist je natuurlijk al wel dat je hiermee nieuwe ontwerpen van kunststof en metaal kunt produceren. Maar, wist je ook dat 3D printen gebruikt kan worden voor het maken van voedingsmiddelen? Dit is namelijk wel degelijk mogelijk, hoe gek het ook klinkt. Fantastische koks maken inmiddels al ware kunstwerkjes van pasta met behulp van een 3D printer. Dit is mede mogelijk gemaakt door de onderzoekers die dit printproces hebben ontwikkeld. In dit artikel kun je meer lezen over het 3D printen van eten. 

Herformuleren 

Een 3D printer maakt laagje voor laagje een product. Hierdoor kunnen compleet nieuwe voedingsmiddelen geproduceerd worden. Dit eten kan nieuwe vormen, texturen, structuren, samenstellingen en natuurlijk smaken hebben. TNO en WUR hebben al bij diverse internationale onderzoeksprojecten laten zien wat voor potentieel dit heeft. Zo kun je door de voeding te 3D printen precieze hoeveelheden ingrediënten gebruiken. Bovendien kunnen ze op specifieke plekken belanden. Je kunt bijvoorbeeld delen suiker of zout anders verspreiden dan bij een normaal bakproces. Dit zal ervoor zorgen dat het eten met minder suiker of zout alsnog net zo zoet of juist zo zout zal moeten kunnen smaken. Dit wordt herformuleren genoemd.

Slikproblemen

Voor mensen die moeite hebben met het slikken, bijvoorbeeld doordat ze dysfagie hebben, kan het 3D printen van eten een uitkomst zijn. Onderzoekers zijn namelijk bezig met het ontwikkelen van een manier om allerlei gerechten te creëren in een textuur die afgestemd is op wat de patiënten kunnen doorslikken. Het gerecht zal er hierbij normaal uitzien, dus het wordt niet een puree. In plaats daarvan kan er zomaar een stuk kip op het bord liggen waaraan je helemaal niet ziet dat het speciaal is. Toch kan iemand met slikproblemen alsnog dit stukje vlees opeten en doorslikken zonder enige moeite. 

Gepersonaliseerde voeding

In de toekomst zal de focus liggen op gepersonaliseerde voeding. Het 3D printen zal hierbij erg belangrijk worden. Het printen van eten zorgt er namelijk voor dat je flexibel met ingrediënten kunt variëren, zoals net al genoemd werd. Ook het precies doseren van de ingrediënten zal mogelijk worden met een 3D printer. Hierdoor zul je de mogelijkheid krijgen om gepersonaliseerde voedselmiddelen te produceren. Deze producten zullen precies aansluiten op iemands dieet behoefte en/of smaakvoorkeuren. Niet alleen de normale mens zal hier baat bij hebben, ook topsporters kunnen zeker gebruik maken van deze ontwikkeling. 

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!