Tijd om flink te zweten met weerstandsbanden!

Weerstandsbanden zijn een hulpmiddel om overal makkelijk krachttraining uit te kunnen voeren. Door de banden vast te maken of tegen te houden kun je weerstandsbanden veelzijdig gebruiken. Met een weerstandsband train je niet alleen balans en kracht, maar ook flexibiliteit.

Trainen met weerstandbanden

Weerstandsbanden zijn gemaakt van rubber elastiek, elastiek is eigenwijs. Weerstandsbanden kun je gebruiken om zwaarder of lichter te trainen, ter vervanging van gewichten. De weerstand die je krijgt wordt een variabele weerstand genoemd. Hoe meer de band uitrekt hoe groter de weerstand wordt.

Met weerstandsbanden kun je gemakkelijk thuis een work-out neerzetten. Weerstandsbanden zijn er in verschillende soorten en maten. Een set met weerstandsbanden is geschikt voor allerlei oefeningen en kan zowel voor de benen, billen als de armen worden gebruikt. Naast een work-out kun je weerstandsbanden ook gebruik tijdens revalidatie. Door de verschillende weerstanden kan je lichaam langzaam wennen aan meer belasting.

Full body work-out

Het enige wat je nodig hebt tijdens een full body work-out zijn weerstandsbanden en eventueel een fitnessmat. De fitnessmat zorgt ervoor dat je op een zachte en goede ondergrond kunt trainen. Om te beginnen met een work-out moet je de juiste weerstandsband kiezen. De mogelijkheden met weerstandsbanden zijn eindeloos, met een beetje creativiteit kun je een complete full-body work-out neerzetten.

Oefeningen

Hieronder leggen we twee oefeningen uit. Deze oefeningen klinken waarschijnlijk wel bekend, maar aan deze oefeningen kun je heel gemakkelijk wat extra uitdaging toevoegen met weerstandsbanden. Bepaal zelf je herhalingen en combineer met andere oefeningen. Je kunt weerstandsbanden voor vrijwel iedere oefening gebruiken.

Leg extensions

Deze oefening is hetzelfde als een normale leg extension, maar dan met weerstandsband. Zet je voeten naast elkaar op de grond en ga zitten. Doe de weerstandsband om je onderbenen, vlak boven je enkels. Beweeg één voor één je been omhoog, totdat je been volledig gestrekt is. Span je beenspieren goed aan. Hou deze positie even vast en beweeg terug naar de startpositie. Herhaal deze oefening een aantal keer en wissel dan van been.

Mountain climbes

Dit is weer een bekende oefening die je makkelijk zwaarder kan maken doormiddel van weerstandsbanden. Doe de weerstandsbanden om je voeten, net onder je tenen. Ga op handen en voeten staan, hou je armen en benen hierbij gestrekt. Breng je linkerknie richting je borst en span je buikspieren hierbij goed aan. Beweeg weer terug en maak dezelfde beweging met je rechterknie. Blijf deze oefening herhalen.

Aan de slag!

Geïnspireerd door ons en zin om zelf te gaan trainen? Shop jouw weerstandsbanden bij Matchu Sports!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!