Vijf oefeningen die jouw lichaam een boost geven

Lekker sporten is goed voor de algehele gezondheid. Dat neemt niet weg dat er wel verschil zit in de effecten van de ene sport ten opzichte van de andere. Het is zelfs zo dat de ene oefening een heel ander effect kan hebben dan de andere.

Wanneer je dus je slag wilt slaan, de volgende keer wanneer je in Sportschool Den Haag staat, dan is het goed om de volgende oefeningen onder de knie te hebben. Daarmee zorg je dat jouw gehele lichaam een flinke boost krijgt. Dat is extra lekker.

1 De squat

De moeder van alle oefeningen is de squat. Hoewel veel mensen het lastig vinden om de benen te trainen, is het wel belangrijk om dit te doen. Het is zeker waar dat dit één van de zwaardere oefeningen is, maar het levert ook wel heel veel op. Zo pak je er behoorlijk veel grote spiergroepen mee aan. Waardoor je dus ook maximale verbranding ervaart. Wat natuurlijk goed is voor de gezondheid. Daarnaast is het zo dat je een goede basis legt om ook andere oefeningen beter te kunnen doen. Dat is ook belangrijk als het om de squat gaat.

2 De Bent-over row

Wat geldt voor de benen is in grote mate ook op de rug van toepassing. Er zijn veel grote spiergroepen te vinden die je kunt aanpakken. Daarnaast is de rug natuurlijk ook belangrijk voor de houding en de stabilisatie. In dat opzicht is het fijn om met een goede oefening direct te zorgen dat je hier sterker wordt. Daarvoor is de bent-over row dan ook heel geschikt. Dit is het soort oefening waarbij je zorgt dat je zowel je stabilisatie oefent met de houding waarin je staat, als de spieren door de beweging die je doet.

3 Het bankdrukken

De push-up is een zeer effectieve oefening die ook in het dagelijks leven van toepassing kan zijn. Wie echter in de sportschool terechtkomt, kan de borst, armen en schouders beter trainen door middel van het bankdrukken. Dit is misschien wel de bekendste en meest geliefde oefening in de sportschool. Ook voor deze oefening geldt dat je er veel spieren mee aanspreekt en het je dus helpt om veel te bereiken in een wat kortere tijd. Dat is altijd een voordeel. Leer de oefening goed aan om blessures te voorkomen wanneer je deze doet.

4 De deadlift

Zoals de push-up je in het dagelijks leven kan helpen, zo geldt dat ook voor de deadlift. Het is namelijk ook belangrijk om dingen van de grond op te kunnen pakken zonder jezelf daarbij te blesseren. Dit is een teken van een gezond lichaam. Met de deadlift is dit te trainen. Bovendien spreekt het spieren aan van de nek tot de tenen. Dat betekent dat het dus ook een oefening is die je bijvoorbeeld helpt bij het verbeteren van je houding als je zit of staat. Het is zeker de moeite waard om deze met regelmaat te doen als training.

5 De Swing

Tot slot is er ook nog een oefening die je helpt bij de stabilisatie, maar die ook goed toe te passen is om het systeem van hart en longen aan te pakken. Het is immers ook belangrijk om te zorgen dat de motor goed blijft draaien. Het is wel heel fijn om te weten dat je dit met de swing kunt doen. In recente jaren is meer en meer duidelijk geworden welke voordelen kettlebells als trainingsgereedschap bieden en daarom zie je ze ook steeds meer terug in sportscholen. De swing is de oefening die het meest biedt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!