Sporten kan heel gemakkelijk thuis

We weten het allemaal, we willen het allemaal, maar we doen het niet allemaal: genoeg bewegen. De voornemens worden in het begin vol goede moed nageleefd, maar daarna achtervolgen ze ons als we een paar keer sporten hebben overgeslagen. Waarom is het toch zo moeilijk om elke week naar die sportschool te gaan? Wat zou het toch fijn zijn als je gewoon thuis kunt sporten. 

Wil je voornamelijk krachttraining doen, dan zijn dumbbells ideaal. Ze nemen weinig ruimte in, je pakt ze snel en je kunt er verschillende oefeningen mee doen. Dumbbells zijn gewichten waarmee je zeer gericht kunt trainen en alle spieren los kunt trainen. Je kunt ze gebruiken tijdens fitness, maar ook tijdens bijvoorbeeld pilates zijn ze een goede aanvulling. De lichte dumbbells zijn dan het meest geschikt. Ook hangt het er vanaf of je een man of een vrouw bent. Als je als vrouw een beginner bent is het aan te raden om te beginnen met 2 kg per dumbbell en mannen met  2-5 kg.

Bouw langzaam op

Wat krachttraining betreft, is het mogelijk dat je langzaam op wilt bouwen om zo blessures te voorkomen, helemaal als je een beginner bent. Wat dan aan te raden is om een dumbbellset aan te schaffen. Bijvoorbeeld een set van 2 tot 20 kg. Zo kun je variëren wat gewicht betreft. Deze is geschikt voor zowel de beginner als voor de gevorderde sporter en kun je per spiergroep het gewicht aanpassen. Daarnaast is het handige van een set dat je ook symmetrisch kunt trainen. Dit zorgt voor een perfecte balans en meer spiergroei. Belangrijk is het om dit af te wisselen met het trainen van een kant per keer.

Ga eens roeien!

Ben je niet zo van de gewichten, maar is roeien meer jouw ding, dan is het een uitkomst om een roeitrainer aan te schaffen! Je krijgt er geen natte voeten van en je hoeft ook hierbij de deur niet uit. Je kunt gewoon als het jou uitkomt even gaan roeien. Roeien is een goede work out voor het hele lichaam, waarbij je op kracht kunt trainen, maar ook je hart- en longconditie kunt vergroten. Ook op dit gebied zijn er allerlei verschillende soorten roeiapparaten, passend bij jouw niveau en wensen. Voor de ervaren roeiers zijn er apparaten die in te stellen zijn op allerlei weerstandsniveaus. Daarnaast kun je kiezen tussen een model met water- of luchtweerstand. Het meest realistische effect krijg je met waterweerstand. Hoe meer water er in de tank zit, hoe meer weerstand je krijgt en hoe zwaarder de training dus is. Op het apparaat met luchtweerstand kun je de weerstand eenvoudig op de roeitrainer zelf instellen.

Een roeitrainer heeft niet hetzelfde formaat als dumbbells, dus neemt het ook meer ruimte thuis in. Er zijn apparaten die je gemakkelijk in kunt klappen en zo kunt opbergen. Check van tevoren goed de mogelijkheden hiervan. Daarnaast is het ook belangrijk na te gaan wat het display allemaal laat zien tijdens het trainen. Wat is je doel van deze vorm van bewegen? Sommige apparaten hebben de functie waarbij je trainingen zo kunt instellen dat die precies bij jouw doelen passen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!