Vier bewezen voordelen van verminderde CO2 niveaus 

Is het je ooit opgevallen dat je concentratie begint te verliezen, slaperig wordt en zelfs die vervelende pijn in je achterhoofd krijgt terwijl je in een drukke vergaderruimte zit of in een bus vol mensen zit? Dat is de manier van je lichaam om je te vertellen dat er niet genoeg zuurstof en te veel koolstofdioxide – gewoonlijk genoemd door de formule CO2 – in de lucht is om goed te kunnen functioneren! Het is daarom zeker slim om de CO2 niveaus te verminderen, ook vanwege de onderstaande voordelen. Hoe je dit kunt checken? Met behulp van een CO2 meter natuurlijk! 

Verhoging van immuunsysteem

De lucht om ons heen is iets wat we allemaal soms voor lief nemen. De muffe binnenlucht dwingt het lichaam echter harder te werken om de juiste hoeveelheden zuurstof te krijgen die het nodig heeft. Ons immuunsysteem heeft zuurstof nodig om bacteriën, virussen en ziektekiemen om ons heen te doden. Daarnaast kan kooldioxide op twee manieren gevaarlijk voor ons zijn – door zuurstof in de bloedbaan te verdringen of zelfs als een toxine te werken. Daarom kan zelfs een schijnbaar kleine verandering in het zuurstofgehalte in de lucht je immuunsysteem verhogen en je lichaam helpen de herfstgriep te doorbreken!

Vermindering van sickbuildingsyndroom

Sick Building Syndrome, of SBS, is een aandoening die zich kan manifesteren met een groot aantal symptomen die een persoon krijgt die vaak wordt toegeschreven aan een slechte luchtkwaliteit binnenshuis. Het komt vooral voor bij kantoormedewerkers die de neiging hebben om veel van hun tijd in dezelfde krappe werkruimte door te brengen. Hoewel het zeker vaker voorkomt in oudere gebouwen, kan volgens het onderzoek de impact van de SBS ook worden waargenomen in ongeveer 30 procent van de nieuwe en gerenoveerde huizen. Symptomen van SBS zijn vermoeidheid, ademhalingsmoeilijkheden, allergieën, huiduitslag en nog veel meer.

Verbetering van slaapkwaliteit

Aangezien we een derde van ons leven slapend doorbrengen, is het van cruciaal belang voor onze algehele prestaties om ervoor te zorgen dat we voldoende slaap en rust krijgen. Het is gebruikelijk dat de CO2 niveaus ‘s nachts stijgen wanneer mensen slapen, vooral als de deuren en ramen gesloten zijn. Het is niet verwonderlijk dat ongeventileerde slaapkamers en een slechte luchtkwaliteit een goede nachtrust kunnen belemmeren. Je kunt dit al verbeteren met een luchtreiniger, maar ook minder CO2 helpt. Lagere kooldioxidegehaltes betekenen namelijk een betere nachtrust en minder vaak wakker worden tijdens de nacht.

Minder risico op vervuiling

Het lijdt geen twijfel dat een goed werkend ventilatiesysteem in je huis de algemene luchtkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Als de kooldioxide niet circuleert, kan dit de binnenlucht muf maken en ervoor zorgen dat kleine deeltjes zoals stof, chemicaliën of bacteriën zich ophopen in de woonruimte. Daarnaast kan CO2 zelf als een luchtverontreinigende stof worden beschouwd, extreem hoge niveaus van kooldioxide worden beschouwd als gevaarlijk voor de gezondheid en kunnen zelfs dodelijk zijn. Vervuiling die zich ontwikkelt in stilstaande lucht kan vooral gevaarlijk zijn in scholen, kantoren en andere gebouwen waar mensen vaak veel tijd doorbrengen. Een lager CO2 niveau kan dit oplossen!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!